Angajatorii care organizează programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă au de câştigat atât angajaţi formaţi după cerinţele proprii, cât şi bani de la stat. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila a emis un comunicat în acest sens, în care evidenţiază beneficiile uceniciei.
Pe lângă faptul că angajaţii se vor califica în meseria cerută şi se vor forma după criteriile şi pretenţiile celui care oferă locul de muncă, statul oferă bani din bugetul asigurărilor pentru şomaj. "Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, conform Legii nr. 279/2005, pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor de şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 300 lei, adică 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare", se menţionează în comunicatul de presă emis de AJOFM Brăila.
Atenţie, însă! Dacă dumneavoastră, ca angajator, aţi avut încheiate alte contracte de ucenicie cu acea persoană, pentru aceeaşi calificare, nu mai puteţi beneficia de cei 300 lei.
În general, ucenicia se adresează, pe de-o parte, persoanelor de peste 16 ani, interesate de un anumit loc de muncă şi care doresc să înveţe ce anume presupune postul respectiv şi să se formeze după doleanţele angajatorului. Pe de altă parte, grupul ţintă e format şi din angajatori care doresc să organizeze astfel de activităţi pentru locurile de muncă declarate vacante.
Ucenicia se adresează şi PFA-urilor. "Poate încheia contracte de ucenicie la locul de muncă şi persoana fizică autorizată, dacă face dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizată, precum şi întreprinderea familială, prin reprezentantul acesteia, dacă face dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca întreprindere familială", au mai precizat reprezentanţii AJOFM Brăila.
Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe perioadă determinată. În baza acestui act, ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea angajatorului. La rândul său, acesta din urmă este obligat să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.
Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mare de 3 ani sau mai mică de 12 luni, în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. "Pregătirea ucenicului se finalizează cu un certificat de calificare profesională a adulţilor, pentru acest lucru angajatorul putând încheia un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat, iar contravaloarea programului de formare profesională a ucenicului îi revine angajatorului", potrivit comunicatului de presă al AJOFM.
Informaţii suplimentare privind ucenicia la locul de muncă puteţi obţine la Centrul de Formare Profesională al AJOFM Brăila, situat pe strada Sergent Tătaru, nr. 2, corp B, etaj 3.