Potrivit proiectului de modificare a legii TVA, finantatorul contractului de leasing va plati, de la 1 ianuarie 2007, taxa pe valoarea adaugata la dobinda pentru toate conventiile incheiate dupa data de 1 ianuarie 2006. Respectivul cost suplimentar va fi suportat pina la urma tot de cei care-si achizitioneaza o masina in leasing. In prezent, taxa pe valoarea adaugata se plateste pe 20% din valoarea de intrare a masinii (pretul la care a fost cumparata ori importata de societatea de leasing), la incheierea perioadei de leasing.
In consecinta, cei care s-au decis sa-si cumpere repede o masina in leasing, e bine sa stie ca, potrivit legii, contractul de leasing trebuie sa cuprinda minimum urmatoarele elemente: partile in contractul de leasing, adica locatorul/finantatorul, pe de o parte, si utilizatorul, pe de alta parte; descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing; valoarea totala a contractului de leasing, a ratelor de leasing si termenul de plata a acestora; perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului. De asemenea, trebuie retinut ca un contract de leasing nu se poate incheia pe un termen mai mic decit un an.
Totodata, trebuie urmarit ca in contract sa fie stipulate clauza privind obligatia asigurarii bunului, valoarea initiala a bunului, clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care acesta poate fi exercitat. Nu trebuie omis faptul ca, din momentul incheierii contractului de leasing, riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului. Contractul poate prevede ca, la expirarea contractului de leasing, se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului.