Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică. "Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale", a spus premierul arătând că, în ce priveşte execuţia bugetară pe primul trimestru din acest an, veniturile colectate au fost de 53,4 miliarde lei (cu 3 miliarde lei mai mult decât era programat şi cu 5 miliarde de lei mai mult comparativ cu primul trimestru al anului trecut).
Vestea reducerii TVA din al doilea semestru al acestui an i-a bucurat pe oamenii de afaceri brăileni care susţin că măsura va aduce la lumină veniturile din zona gri a economiei. "Este o măsură extraordinară pentru consumatorii finali, adică pentru populaţie care va resimţi direct efectul, cu condiţia, evident, ca reducerea TVA să nu fie păstrată parţial sau poate chiar şi integral în cota de profit de către actorii din piaţă, cunoscut fiind că în acest sector profiturile sunt foarte mici. De asemenea, măsura va diminua evaziunea fiscală şi este de dorit o reducere şi a accizelor la băuturi şi la combustibil pentru a consolida şi mai mult lupta antievaziune. Trebuie înţeles foarte clar că niciun întreprinzător nu-şi doreşte să facă evaziune ci, dimpotrivă, toţi îşi doresc să lucreze corect şi la vedere. Pentru asta însă le trebuie o legislaţie propice, iar reducerea TVA este un început", ne-a declarat preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, Ştefan Fusea.
Prin aplicarea cotei de 9% la toate alimentele, cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5%. De precizat că Guvernul îşi menţine intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie 2016.