Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Este un subiect la modă în această perioadă să vorbim despre turism în județul Brăila. Apar tot felul de oportunități ce sunt fructificate sau nu de către investitorii locali.
De câțiva ani încerc să promovez zonele frumoase din Brăila, cel puțin cele pe unde ajung, având în vedere faptul că aceste deplasări le fac din bugetul personal.
În urmă cu vreo 10 ani am lucrat într-un proiect de voluntariat. Unul dintre colegi avea o agenție de turism. Aducea turiști străini să vadă păsările sălbatice de la munte, din Deltă și de prin alte locuri pe unde reușea să le asigure o cazare decentă. Știam amândoi că sunt păsări sălbatice în județul Brăila, dar nu avea cum să aducă turiștii deoarece nu există locuri de cazare în inima bălții sau undeva în zonele rurale apropiate. În Delta Dunării sunt tururi ghidate pentru turiștii iubitori de astfel de excursii care plătesc sume însemnate. Eu am plătit în urmă cu un an nu mai puțin de 150 euro pentru o excursie de 5 ore doar ca să văd păsările sălbatice. Deci doritori de astfel de excursii există, depinde de noi să îi aducem aici în județ.
De curând am văzut că a fost Ministrul Turismului la Brăila și se punea problema promovării zonelor frumoase și a investițiilor din domeniu, iar eu am mers în acea perioadă cu câteva persoane să le arăt unele zone frumoase din județul nostru și din Dobrogea. Nu am să dezvălui locurile acum, având motive întemeiate, iar la finalul articolului am să vă scriu și care sunt acelea.
Am fost împreună cu patru persoane (două femei și două fetițe) în Dobrogea la Vârful Țuțuiatu. Dezvălui acest loc pentru că nu este în județul Brăila.
Pe drumul spre vârful Țuțuiatu ne-am intersectat cu doi turiști străni, ne-am salutat, până aici nimic neobișnuit. La un moment dat, pe partea stângă a drumului, am văzut două stâne de oi cu câini ciobănești ce lătrau amenințător. Atât străinii cât și noi, care aveam copii, ne-am speriat puțin. Am ieșit din raza vizuală a animalelor și am putut trece mai departe.
Peste o săptămână am fost în județ la noi, în aceeași formulă, eu plecând de lângă grupul cu care venisem pentru a vedea păsări sălbatice. Tot umblând prin pădure am auzit la un moment dat un lătrat de căine, de talie mare, și m-am retras încet. Am ieșit din pădure pe o cărare și atunci am văzut, cam la 50 de metri, un câine mare venind amenințător spre mine. A fost pentru prima dată când nu am avut rucsaul în care țin un baston cu șocuri electrice, un spray contra câinilor și un dispozitiv cu unde de îndepărtat câinii. Am ajuns la locul unde trebuia să fie cele patru persoane cu care venisem, am scos cele menționate mai sus pentru a ne proteja, erau deja trei câini mari care se apropiau. În același timp mi-am dat seama că două din cele patru persoane cu care venisem nu mai erau în acel loc și nu știam cum să dau de ele.
O să spuneți că vă prezint o întâmplare din deplasările mele constante în astfel de zone. Așa este! Doar că puteam fi însoțit de un grup de turiști români sau străini într-o astfel de excursie. Cam ce credeți că se întâmpla? Așa că întreb, pentru ce atât efort să prezinți niște zone frumoase din județul nostru când în cele mai multe dintre ele sunt stâne de oi cu câini agresivi?
În urmă cu o lună am ajuns într-o altă zonă și pe drumul de asfalt cu greu am trecut de șapte câini ciobănești liberi care s-au repezit spre mașină. Și aș vrea să subliniez că acest lucru se întâmplă în multe zone din județ, acolo unde sunt stâne de oi, deoarece unii consideră că pot ține câți câini doresc, liberi, agresivi fără să dea socoteală cuiva. Nu vor să înțeleagă că acolo unde nu există proprietate privată pot trece turiști cu copii și se pot întâmpla nenorociri.
În urmă cu un an lucram într-un proiect, iar formula de monitorizare prevedea să fiu dimineața la ora 5.00 în zona de monitorizare. Am mers acolo și am făcut cale întoarsă; erau nu mai puțin de cinci stâne de oi cu câinii aferenți, așa că am fost nevoit să îmi cumpăr câteva obiecte cu care să pot să mă apăr; le țin cu mine peste tot, sunt locuri unde am dat peste mistreți ziua. Nu pot să explic unor copii sau turiști străini de ce câinii ciobănești ne atacă. Credeți că a doua oară turiștii ar mai veni să vadă locurile frumoase de aici?
Vreau să vă mai spun că undeva în județ, în urmă cu vreo trei săptămâni, am întâlnit câini ciobănești care au intrat în apă și au atacat puii de păsări sălbatice. Intrau în stuf după ei, se vedea că sunt obișnuiți cu acest lucru.
Altă dată am vazut cum acești câini săpau gropi și prindeau popândăi, este o practică normală, poți întâlni acest lucru cam peste tot pe unde pășunează oile.
Dacă locurile sunt private, consider că trebuiesc îngrădite și câinii pot apăra acea proprietate, nu am nimic împotrivă. Pot fi puși în pericol chiar și cetățenii din localitățile limitrofe, copiii din satele învecinate. Nu poți lăsa ciobanii cu câinii agresivi liberi doar pentru că au oi. Unele stâne sunt lângă șosea, la 10 metri în unele locuri, iar dacă ai o pană la mașină nu poți coborî pentru că te atacă.
Am scris la început că nu voi divulga locurile din două motive:
- Sper ca politicienii cu funcție decizională sau primarii din județul Brăila să citească acest articol și să dorească să înțeleagă ce înseamnă să fii pasionat de acest gen de turism;
- Doresc ca cel care acceptă o astfel de aventură să nu știe unde îl duc.
Menționez că într-un singur loc am stat fără probleme lângă o turmă de oi și capre: Lacu Sărat II, acolo unde turma are un câine de talie mică după ea și doi câini legați la stână; în rest este o reală aventură să treci pe lângă aceste locuri.
Apelul meu pentru politicienii brăileni care doresc să facă un pic de publicitate și acestui tip de turism este să mergem împreună pe teren, să simțim pericolul care ne paște în aceste zone frumoase ce merită promovate. Promit să las acasă toate obiectele cu care mă apăr când merg pe teren.