Mergi la conţinutul principal
Primii pași pentru revitalizarea unui proiect lăsat în uitare

Turism la Blasova

* consilierii județeni au aprobat, recent, un proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în cel privat al Județului Brăila a 4.000 metri pătrați pe malul lacului * potrivit președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, acolo s-ar putea construi un mini-hotel sau un restaurant, în condițiile în care, la anul, vor fi gata lucrările de modernizare ale drumului comunal ce duce spre lac

 

Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință ordinară din acest an un proiect care dă startul unei posibile reintegrări a Lacului Blasova în circuitul turistic al județului. Pe scurt, aceștia au avut un proiect introdus suplimentar pe ordinea de zi, privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Județului Brăila și administrarea Consiliului Județean a 4.418 mp, teren aflat în vecinătatea Lacului Blasova, pe teritoriul comunei Frecăței. Demersul vine ca urmare a faptului că omul de afaceri, Aurel Gropeneanu, patronul SC Gropeneanu Com SRL, a solicitat anumite informații de la CJ privind starea respectivului teren, manifestându-și intenția clară de a investi acolo.

Subiectul a stârnit interesul consilierilor, astfel că liberalul Marian Căpățînă a intervenit și a solicitat președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, mai multe detalii cu privire la planurile în legătură cu respectivul teren de peste 4.000 mp. Chiriac a precizat că în condițiile în care anul viitor Drumul Comunal 59 care duce spre Lacul Blasova va fi finalizat, instituția a primit o ofertă dinspre mediul privat de a încerca să dezvolte zona.

”Avem una sau două solicitări. Ținând cont că finalizăm la anul Drumul Comunal 59 spre Blasova, încercăm să impulsionăm și activitatea acolo. Este un teren public al Județului Brăila, îl trecem în privat pentru concesionare. Întotdeauna ne-am dorit și ăsta a și fost țelul, să putem să aducem bani din concesiuni, astfel încât să întregim veniturile bugetului Consiliului Județean și să investim în partea de infrastructură, în partea de Sănătate, acolo unde este nevoie. Cam despre asta este vorba. Așteptăm cu nerăbdare, nu știu dacă se va îndeplini, să vedem dacă Direcția Județeană de Tineret și Sport va trece în subordinea Consiliului Județean. Spun asta pentru că mai sunt și cele două tabere, cea de la Lacu Sărat și cea de la Blasova. Și atunci, împreună, vom hotărî ce vom face și acolo, pentru că până la urmă putem să dezvoltăm și această latură a turismului pe Județul Brăila, care în momentul de față stagnează sau rămâne într-o nișă mai umbrită, să spunem așa. Și este păcat! Pentru că avem foarte multe de arătat și putem să atragem cât mai mulți turiști, și pe raza Municipiului, dar și pe raza Județului Brăila”, a declarat Chiriac.

Consilierul județean PNL Dănuț Lungu a amintit că în urmă cu mai mulți ani, a fost aprobat un proiect în CJ Brăila care viza concesionarea unei suprafețe mult mai mari de teren în apropierea lacului, pentru construirea de case de vacanță.

Chiriac a precizat că de această dată nu se pune problema concesionării pentru case ale unor persoane fizice. Șeful CJ Brăila a vorbit despre posibilitatea edificării unui hotel mai mic sau a unui restaurant, chiar și a unei parcări. Totuși a dorit să atragă atenția că înainte de orice investiție, va trebui rezolvată problema asigurării apei potabile și a canalizării, pentru că altfel noua construcție nu va primi aviz de la Direcția de Sănătate Publică.

”Nu! Concesionăm pentru investiții. Se poate face o parcare, un restaurant. Se poate face un mini-hotel. Nu o să concesionăm pentru persoane fizice să își facă locuință acolo. Va fi foarte complicat. Sunt două lucruri foarte importante de rezolvat acolo. Nu știu cum o să o facem. Să vedem dacă o rezolvă partea privată sau împreună cu noi. Este partea de apă potabilă și partea de canalizare. Altfel, cei de la Direcția de Sănătate Publică nu vor autoriza lucrurile acestea și încercăm să găsim și o soluție”, a explicat Chiriac.

Cât despre loturile concesionate în trecut, președintele Consiliului Județean a precizat că foarte mulți dintre concesionari au renunțat între timp.

”Nu știu dacă mai sunt unul sau doi care își plătesc redevența pe ele. Dar încercăm să rezolvăm problema de la începutul lacului spre partea acestuia de final. Astfel încât să avem și o gândire strategică. Nu să începem cu partea din spate. Dar vestea bună este că terminăm drumul la anul. Accesul va fi foarte bun pentru cei care sunt pasionați de pescuit. Vor merge acolo. Va fi nevoie și de partea de cazare și de partea de restaurant. Vor veni și cu familiile, cu copiii. Eu zic că și un parc de joacă ar fi necesar în acea parte. Încercăm să gândim pe partea privată și să ajutăm privatul să dezvolte zona acolo”, a mai transmis social-democratul.

 

CJ Brăila nu a făcut nimic cu terenul

În raportul de specialitate al proiectului, întocmit de Direcția Administrare Patrimoniu și Evidență Bugetară, Compartimentul Administrarea Patrimoniului și Cadastru din cadrul CJ Brăila, se face referire la o Hotărâre de Guvern din noiembrie 2004 de la care a pornit toată discuția privind zona din apropierea Lacului Blasova. Atunci, a fost transmisă din domeniul public al statului și administrarea Agenției Domeniilor Statului o suprafață de 309,87 ha în domeniul public al Județului Brăila și administrarea CJ. Ulterior, Consiliul Județean a aprobat o hotărâre, în decembrie 2008, privind trecerea din domeniul public al județului Brăila în cel privat și administrarea instituției, a unei suprafețe de 61.610 mp situată în imediata vecinătate a Lacului Blasova, Comuna Frecăței, în scopul realizării ”Zonei de agrement Blasova” (proiect la care făcea referire consilierul județean Dănuț Lungu). Ca urmare a acestor acte administrative s-a elaborat o documentație urbanistică de tip Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care a fost aprobată de Consiliul Local al Comunei Frecăței.

Tot în acest raport se specifică faptul că societatea care a solicitat anul acesta clarificări cu privire la destinația unei suprafețe de teren din zona respectivă a făcut referire în total la 8.018 mp aflați în gestiunea Consiliului. Practic, această porțiune din terenul aflat în vecinătatea lacului este compus din mai multe loturi. Trei dintre ele au câte 1.200 mp fiecare și se află în domeniul privat al județului, în timp ce al patrulea este de 4.418 mp și se află în domeniul public al județului, având destinația de distribuție energie electrică, iluminat public, salubritate, drumuri și alei de acces, spații verzi, spații de joacă, parcări.

În referatul de aprobare al proiectului se precizează că din 2007 și până în prezent Consiliul Județean Brăila nu a avut oportunitatea și posibilitatea să investească în lucrările publice necesare amenajării zonei. Totodată, se explică faptul că niciunul dintre cele trei loturi nu poate fi concesionat fără utilitățile necesare.

”Consider că este util să transmitem această obligație către concesionar, prin documentația de licitație. Menționez că, în conformitate cu legislația în vigoare, în extravilanul localităților se poate construi doar după întocmirea unei documentații de urbanism de tip PUZ, pentru introducerea terenului respectiv în categoria «intravilan», documentație care va fi prevăzută în caietul de sarcini a licitației în sarcina concesionarului și va putea fi aprobată de către Consiliul Local Frecăței”, se arată în cadrul acestui referat, semnat de președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac.

În acest sens, Consiliul Județean a solicitat și a obținut un certificat de urbanism în octombrie 2021, avizat de Comisia Tehnică pentru analizarea și avizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului/urbanism și autorizarea execuției lucrărilor de construcții precum și de către Primăria Comunei Frecăței.

Cu alte cuvinte, s-au făcut primii pași administrativi spre încercarea de a revitaliza zona adiacentă Lacului Blasova.

Proiectul privind terenul de peste 4.000 mp a fost aprobat în unanimitate la ședința ordinară a CJ Brăila din 23 decembrie 2021.

Reamintim că în trecut au mai existat discuții și în legătură cu reamenajarea taberei Blasova, însă până în prezent nu s-a concretizat nimic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro