Turiştii străini, tot mai interesaţi de Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Turiştii străini, tot mai interesaţi de Brăila

• în 2017 am fost judeţul cu cea mai spectaculoasă creştere, procentuală ce-i drept, a numărului de turişti străini care au sosit la noi • anul trecut am avut aproape 6.600 de străini, faţă de circa 4.000 cu un an înainte, rezultând o creştere procentuală de 65% • însă, ca număr de sosiri suntem pe penultimul loc la nivel regional, alături de Buzău, la mare distanţă de Constanţa, Tulcea şi Galaţi • Vrancea a fost singurul judeţ din regiune care a înregistrat o scădere a numărului de turişti, inclusiv străini

 

Statistică surprinzătoare: judeţul nostru a avut anul trecut cel mai mare ritm de creştere, exprimat în procente, în ce priveşte sosirile de turişti străini. Datele Institutului de Statistică aferente lui 2017 arată că în judeţul nostru au venit aproape 6.600 de turişti din alte ţări, faţă de circa 4.000 cu un an mai înainte, ceea ce exprimat în puncte procentuale înseamnă un plus de 65%. Pe locul doi, la acelaşi capitol, s-a poziţionat judeţul Dolj cu un plus de 48% (ajungând la 23.000 de străini cazaţi), urmat de Tulcea (plus 39%, până la 24.000 de străini cazaţi).

În mod evident, dacă ne referim, însă, strict ca număr de turişti, clasamentul se răstoarnă, iar judeţul nostru alunecă spre coada ierarhiei. La fel stau lucrurile şi dacă ne raportăm la regiunea de dezvoltare din care facem parte: creşterea procentuală ne poziţionează pe primul loc urmaţi de Tulcea - 39%, Buzău - 17,8%, Galaţi - 8,2% şi Constanţa cu un plus de doar 2,6%, în timp ce Vrancea este singurul judeţ cu evoluţie negativă de la 2.300 de turişti străini înregistraţi în 2016 a scăzut la 2.000 în 2017 (minus 13%). Ca număr de străini, Constanţa este pe primul loc cu 62.500 turişti, urmată la mare distanţă de Tulcea - 24.100, Galaţi - 13.200, Buzău şi Brăila cu câte 6.600 persoane şi Vrancea cu doar 2.000 persoane. Rămâne totuşi întrebarea de unde acest interes crescut al turiştilor străini pentru judeţul nostru. Contactat de reporterii “Obiectiv”, directorul filialei “Unita Turism” Brăila, Sorin Boşneag a opinat că această evoluţie poate fi pusă pe seama faptului că a crescut turismul de business, la fel şi pe segmentul curativ. “Prima explicaţie ar fi că noi amplecat de la un nivel mai redus ca număr de turişti străini mă refer. Dar începând de vreo doi ani, din observaţiile mele şi semnalele din piaţă, a început să crească numărul turiştilor străini pe diverse segmente inclusiv afaceri şi discutăm de naţionalităţi precum greci, turci, italieni. De asemenea, a început cu semne destul de slabe, dar încurajatoare spun eu, o creştere şi pe segmentul de tratament balnear. De exemplu, în primăvară terminăm hotelul Flora cu camerele la gata şi sper să vină şi mai mulţi turişti străini. Am început să avem moldoveni, greci, italieni. În general discutăm despre români plecaţi în afară, căsătoriţi în ţările respective şi au obţinut cetăţenie străină. Când vin în Brăila vin împreună cu soţii şi iată avem doi turişti străini”, ne-a declarat sursa citată.  

Revenind la datele Institutului Naţional de Statistică, în judeţul nostru capacitatea de cazare turistică, la nivelul anului trecut, era de 2.453 de locuri din care 1.737 în hoteluri, 157 în pensiuni turistice, 170 în tabere şcolare, 105 în moteluri, 104 în popasuri turistice, 15 în hosteluri, 72 de locuri în vile turistice, 67 în campinguri, 16 locuri în căsuţe şi 10 locuri în pensiuni agroturistice. 

În total, România a atras anul trecut aproape 2,75 milioane de vizitatori străini în unităţile de cazare, care au petrecut, în medie, 5,2 milioane de nopţi în unităţile turistice din România. Ca termen de comparaţie, în Polonia străinii au petrecut 16 milioane de nopţi în perioada de referinţă, în timp ce în Bulgaria au petrecut 17 milioane de nopţI, iar în Cehia chiar 26 de milioane de nopţi, după cum arată datele publicate de Eurostat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro