Cele mai mari oraşe ale Turciei, Ankara şi Istanbul, au fost lovite în ultimul timp de un val de atentate. Turcii se tem atât de ISIS, cât şi de militanţii kurzi, iar şanse pentru o încheiere a violenţelor nu se întrevăd prea curând, relatează Euractiv.
Mult timp o zonă de stabilitate între Europa şi Orientul Mijlociu, Turcia a intrat într-o perioadă de tensiune ridicată, prinsă între acţiunile de combatere a militanţilor kurzi din est şi lupta pentru a preveni răspândirea violenţelor din Siria înspre teritoriul său. Ankara vede în militanţii kurzi principala ameninţare la adresa statului, dar atacurile vin şi din partea organizaţiei teroriste Statul Islamic. De altfel, ultimul atentat, produs sâmbătă în Istanbul, a fost provocat de un membru ISIS.
Două atacuri în centrul oraşului Istanbul şi trei în capitala Ankara în ultimele cinci luni au trimis autorităţilor semnalul clar că nicio zonă nu este imună la violenţă şi că turcii sunt atacaţi pe mai multe fronturi.
Atacul de sâmbătă, în care cinci persoane au murit şi 36 au fost rănite, a vizat civili şi turişti pe o arteră comercială din centrul Istanbulului. El survine la circa două luni după ce un alt militant ISIS s-a aruncat în aer în zona turistică Sultanahmet. Doisprezece turişti germani au murit în atacul sinucigaş din ianuarie.