„Turcia are o armată foarte puternică şi forţe de securitate extrem de puternice", a menţionat Stoltenberg. „Nu a fost nicio cerere pentru un ajutor militar substanţial din partea NATO", a adăugat el. La cererea Turciei, ambasadorii celor 28 de ţări membre NATO se vor reuni marţi la Bruxelles pentru consultări cu privire la creşterea tensiunii între Ankara şi o parte a rebelilor kurzi, pe de o parte, şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), pe de alta.
Stoltenberg a amintit că NATO a desfăşurat deja - de la începutul anului 2013 în sud-estul Turciei - baterii de rachetă Patriot pentru a contribui la apărarea antiaeriană a ţării.
Salutând faptul că Ankara s-a angajat ferm în lupta împotriva Statului Islamic, secretarul general al NATO a subliniat că „autoapărarea trebuie să fie proporţională" în ceea ce priveşte bombardamentele turce asupra poziţiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului. „De ani de zile, există progrese în activitatea vizând o soluţie politică paşnică" între Turcia şi rebelii kurzi, a explicat el. „Este important să nu se renunţe la această activitate", a făcut apel Stoltenberg.