"Dacă negocierile privind Ciprul nu au un rezultat pozitiv şi dacă UE acordă preşedinţia UE Ciprului de Sud, criza va fi cu precădere între UE şi Turcia, pentru că ne vom îngheţa relaţiile cu UE (...)", a declarat vicepremierul, subliniind că se va produce "o ruptură majoră" în relaţiile Ankarei cu UE.
Turcia nu recunoaşte suveranitatea Republicii Cipru, partea de sud a insulei, recunoscută intenaţional şi locuită de etnici greci. În schimb, Ankara are relaţii cu autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord. Problema cipriotă, care datează de mulţi ani, constituie unul dintre motivele de blocare a aderării Turciei la UE.
Negocierile Turciei pentru aderarea la UE au început în octombrie 2005, dar unele ţări, în special Franţa şi Germania, se opun intrării Ankarei în familia europeană, propunând-i doar un statut de "partener privilegiat". Turcia continuă să refuze această propunere, insistând că doreşte să adere cu drepturi depline la UE.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.