Potrivit acordului UE-Turcia, semnat la sfîrşitul săptămânii la Bruxelles, începând de ieri, toţi migranţii care ajung pe insulele elene vor fi trimişi înapoi în Turcia dacă nu aplică imediat pentru azil sau dacă cererea lor este repinsă. Însă, Grecia nu dispune de capacitatea administrativă pentru a procesa toate cererile de azil înregistrate. Migranţii, care au ajuns pe teritoriul elen după intrarea în vigoare a acordului, vor fi trasferaţi în tabere temporare din partea continentală a Greciei, unde vor aştepta să fie procesaţi pentru ca soarta lor să fie decisă. Numai refugiaţii de război sirieni vor putea să rămână în Europa, în timp ce ceilalţi vor fi transferaţi pe teritoriul turc.
Autorităţile vor discuta prevederea care spune că pentru un sirian trimis înapoi în Turcia, un alt sirian va fi relocat direct de pe teritoriul turc într-un stat membru UE.
Însă, principalele întrebări au legătură cu modul cum vor fi trimişi migranţii înapoi în Turcia şi ce se va întâmpla cu cei care sunt deja pe teritoriul elen. Aproape 30.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia în ultimele săptămânii, iar situaţia de la graniţa greco-macedoneană a devenit o criză umanitară.