Turbulentele continua | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Turbulentele continua

Agitatia pe pietele bursiere, fie ele de marfuri, valute sau actiuni, a continuat si saptamina trecuta, dar au inceput sa apara semnele unei inversari a tendintei de crestere a marfurilor in favoarea actiunilor. Aceasta inversare are ca si cauza principala faptul ca ascensiunea preturilor la marfuri, petrol-gaze, metale si cereale a atins sau va atinge in curind un nivel greu de trecut. Deja stocurile facute de speculatori au atins valori nesustenabile, fapt care in cursul saptaminii trecute s-a facut simtit mai ales pe piata aluminiului, unde pretul pe tona a scazut de la 3.228 $/t la 3.025 $/t adica peste 6%. In acelasi timp, petrolul a pierdut aproape 11% coborind de la 144,15 $/baril la 128,5 $/baril. Toate aceste scaderi, mai ales a petrolului, presupun in fapt vinzari, ceea ce genereaza fonduri care se vor orienta spre alte oportunitati de investitii daca trendul actual de scadere va continua. Mai mult, pierderea din viteza a preturilor la marfuri cu accent pe energie va tempera temerile de crestere a inflatiei, ceea ce va putea determina o scadere a dobinzilor in trimestrul IV al acestui an.
Insa nu a venit vremea sa devenim mult prea optimisti. Intilnirea de simbata, 19 iulie, de la Geneva dintre Saeed Jalili, negociatorul iranian si reprezentantul celor sase puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Germania si Marea Britanie) Javier Solana, nu a avut succesul scontat, ajungind intr-un punct mort. Mai avem de asteptat inca doua saptamini, termenul acordat de Solana iranienilor pentru a raspunde decisiv la oferta "celor sase". Dar, asa cum era de asteptat, iranienii incerca sa traga cit mai mult de timp, acesta fiind in favoarea lor, pentru a obtine maximum posibil de la cei sase, mai ales ca Statele Unite au inceput sa dea semne de cooperare in rezolvarea diplomatica a acestui conflict.
In acest context, bursele de actiuni au recuperat veritiginos in ultima parte a saptaminii trecute, mai ales in baza vestilor bune venite de peste ocean, unde actiunile companiilor bancare si financiare au recuperat pe indici peste 10% (unele chiar peste 25% cum a fost cazul celebrelor Fannie Mae si Freddie Mac). In ton cu bursele americane au evoluat si bursele europene, care au recuperat si ele procente importante, fapt care a determinat, cu doua zile intirziere, o usoara revenire si a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Data fiind panica ce a cuprins investitorii de la BVB, marti si miercuri, saptamina trecuta actinunile listate au pierdut aproximativ 8% (unele mult mai mult, de ex. IMP- IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR care a pierdut aproximativ 17%) atingind noi minime. Practic BVB s-a intors la nivelul cotatiilor din anul 2005 si in unele cazuri chiar 2004, ceea ce face ca preturile sa fie foarte atractive in acest moment. Atractivitatea preturilor actuale este confirmata de cresterea cu peste 25% a lichiditatii BVB saptamina trecuta fata de saptamina anterioara si este sustinuta de panica manifestata de unii dintre investitori (in special cei mici) care au fost dispusi sa vinda la orice pret spre bucuria investitorilor care in ultima vreme au cumparat constant, adoptind o strategie de acumulare, recunoscind astfel ca preturile actuale nu reflecta valoarea multor companii listate, nici chiar daca se aplica un discount de 30% sau chiar mai mare.
Concluzionind, chiar daca turbulenetele vor continua si in acesta saptamina, este posibil ca pietele de actiuni sa intre intr-o perioada de consolidare, e drept pe un palier de minime, iar pietele de marfuri sa inregistreze in continuare deprecieri, poate cu exceptia petrolului, care va evolua functie de reactiile care vor aparea vis-à-vis de intilnirea de la Geneva si de perspectivele de scadere a cererii, asa cum au anuntat saptamina trecuta oficialii OPEC.

Radu LUPOAE
radu.lupoae@carpaticainvest.ro
SSIF CARPATICA INVEST SA
Agentia Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro