Cum ar fi să aveţi în faţa dumneavoastră un medic care să vă acorde toată atenţia fără să aştepte plicul sau recompensa? Care să vă vorbească frumos, să vă întrebe ce vă doare înainte să vă ştie numele? Pentru unii dintre dumneavoastră, poate să pară greu de crezut, însă brăilenii cu reale probleme de sănătate ştiu că aceşti medici există. Ei nu stau la cabinete, nu fac programări şi nici proces de triaj. Ei merg pe teren chiar de-i zi sau noapte, chiar de-i caniculă ori drumuri înzăpezite. Ei sunt medicii de pe ambulanţe.
Am vrut să aflăm ce înseamnă o tură de noapte la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, aşa că la ora 21.00 am intrat "la program". Strânşi în jurul unei mese, medici, asistenţi, ambulanţieri, am început să vorbim despre ce presupune această meserie, cum stau lucrurile din punctul lor de vedere, dar şi cum se vede activitatea SAJ din exterior. Aşa am aflat că una din problemele ce tind să îngreuneze desfăşurarea activităţii lor sunt apelurile false, glumele unor oameni inconştienţi care "fură" salvarea unor semeni care au cu adevărat nevoie de ajutor medical. Ca un exemplu, o femeie s-a trezit cu ambulanţa la poartă de patru ori într-o noapte, din cauza unor alarme false provenite, cel mai probabil, de la nişte vecini care voiau doar să se amuze. Ori au fost cazuri când ambulanţa era solicitată "de urgenţă" la gravide cărora le-a venit sorocul. Numai că în momentul în care medicii ajungeau la adresa indicată găseau persoane în vârstă, "însărcinate" cu glumele unor cunoscuţi inconştienţi de gravitatea faptelor.
La ora 22.00, plecăm pe teren la o solicitare. Un bărbat căzut în stradă, în cartierul Chercea, lângă un bar. Am ajuns la adresa comunicată în doar 5 minute. Omul a fost urcat în ambulanţă imediat pentru a i se acorda primele îngrijiri medicale, în timp ce "spectatorii" făceau comentarii ironice şi răutăcioase ba la adresa pacientului, ba la adresa lucrătorilor SAJ. "Eee, ăsta a băut până a căzut din picioare", spuneau cei adunaţi în jurul sălvării. Curios lucru, pentru că bărbatul nu mirosea deloc a alcool. Nimeni nu ştia că acel om ieşise din închisoare în urmă cu două zile şi fusese la mormântul mamei sale pentru a-i aprinde o lumânare. Acolo ar fi intrat în discuţii contradictorii cu o persoană, iar seara i s-a făcut rău. Mai mult, omul era diabetic.
Ne-am tras puţin suflul şi am pornit la o altă solicitare. Deşi am găsit rapid adresa, cu greu am găsit loc de parcare pentru ambulanţă pe o străduţă îngustă din cartierul Obor, unde zăceau maşini staţionate pe o parte şi pe cealaltă. Un bărbat care a leşinat în casă. În momentul în care asistenta a ajuns la pacient, acesta era conştient, însă se simţea slăbit şi era speriat. În timp ce-i acorda ajutor medical, asistenta încerca să afle cu blândeţe problemele de sănătate cu care s-a confruntat în trecut bărbatul. Ulterior, pacientul a fost transportat la UPU pentru investigaţii.
Mulţumiţi de cât am putut vedea, ne-am luat rămas bun de la lucrătorii SAJ, lăsându-i să salveze vieţi omeneşti în continuare. Faptul că a fost o seară liniştită în comparaţie cu altele, ne-a confirmat-o chiar managerul SAJ, dr. Viorica Uscatu. "A fost o noapte liniştită, cu aproximativ 60 de solicitări. Au fost chemări la adrese, transferuri, neînregistrându-se vreun eveniment deosebit de grav", ne-a declarat aceasta.