• în ultimii doi ani, au fost emise mai multe ordine de protecție împotriva unui bărbat din comuna Romanu • unele dintre acestea n-au fost admise de instanță, iar individul în vârstă de 31 de ani a căpătat din ce în ce mai mult tupeu • ultimul ordin a fost emis pe 10 noiembrie a.c., iar o săptămână mai târziu bătăușul a dat buzna în locuința fostei concubine și a agresat-o atât pe aceasta cât și pe mama ei • polițiștii sosiți la fața locului au găsit-o pe femeie în stare de șoc, cu un bebeluș în brațe și plină de răni • mama victimei, bătută și ea, era căzută peste o grămadă de lemne din magazia imobilului • agresorul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, însă a făcut contestație
Inculpatul Oprea George Florinel (n.r. - nume postat pe site-ul instanței) a fost obligat de instanță să stea la distanță de fosta concubină și locuința acesteia, însă a ignorat obligațiile impuse. Pe 18 noiembrie, bărbatul a pătruns într-o anexă a locuinței fostei sale concubine și a agresat-o pe mama acesteia, apoi a lovit-o cu pumnii în zona feței și pe fosta sa concubină, în prezența copiilor minori. Judecătoria Brăila a dispus arestarea inculpatului, iar în motivarea instanței se arată că fosta concubină a fost găsită de polițiști cu un bebeluș în brațe și plină de leziuni, iar în magazia locuinței a fost identificată mama persoanei vătămate, care se afla întinsă pe lemne.
După cum v-am mai informat, la data de 19 noiembrie, ora 02:30, polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Brăila au reținut pe bază de ordonanță pentru 24 de ore, un bărbat, de 31 de ani, din comuna Romanu, pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și violență în familie. La data de 18 noiembrie, acesta a agresat-o pe soacra sa de 55 de ani și apoi a lovit-o cu pumnii în zona feței și pe fosta sa concubină de 34 de ani, încălcând astfel obligațiile ce i-au fost stabilite prin ordinul de protecție emis de Judecătoria Brăila pe o perioadă de 3 luni.
Sunt îndeplinite condițiile legale pentru luarea măsurii arestării preventive a inculpatului
Potrivit motivării instanței, în sarcina inculpatului Oprea George Florinel s-a reținut că la data de 18 noiembrie, în jurul orei 14.30, s-a deplasat la domiciliul fostei sale concubine, B.A., încălcând astfel obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis prin sentința civilă din data de 11 noiembrie 2023 a Judecătoriei Brăila, definitivă prin neapelare. “Pe fondul unor tensiuni anterioare, inculpatul a lovit-o pe aceasta în mod repetat, în zona capului și a toracelui, provocându-i leziuni traumatice pentru care a necesitat, pentru vindecare, între 8 și 10 zile de îngrijiri medicale”, arată magistrații.
Analizând actele de urmărire penală efectuate în cauză, se constată că la data de 18 noiembrie, organele de cercetare penală din cadrul Secției 1 de Poliție Rurală Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 14.30, numitul Oprea George s-a deplasat la domiciliul fostei concubine și a încălcat ordinul de protecție emis. S-a constatat că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării preventive a inculpatului. “Potrivit art. 202 Cod Procedură Penală, măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului/inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni. (…) Judecătorul apreciază că, din datele existente în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că persoana față de care se efectuează acte de urmărire penală a săvârșit faptele pentru care este cercetată. Această suspiciune este temeinică, rezonabilă, întrucât percepția este solidă, serioasă, se bazează pe elemente din realitatea obiectivă, în speță, mijloacele de probă existente la dosarul cauzei”, se precizează în motivare.
Astfel, se constată că prin sentința civilă din 11 noiembrie 2023 a Judecătoriei Brăila, pronunțată în dosar față de pârâtul Oprea George Florinel, a fost emis un ordin de protecție cu o durată de 3 luni, prin care s-a dispus obligarea acestuia la păstrarea unei distanțe minime de 200 m față de reclamanta B.A., față de reședința reclamantei, precum și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu reclamanta.
Potrivit judecătorilor, emiterea ordinului de protecție anterior menționat s-a întemeiat pe existența unor acte de amenințare și violență fizică de dată recentă, exercitate de pârâtul Oprea George Florinel asupra reclamantei B.A., în ziua de 6 noiembrie, care fac și obiectul dosarului de urmărire penală aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Fără număr la ordine de protecție
Din cercetările efectuate, a mai rezultat că prin prisma relației tensionate dintre suspect și persoana vătămată, anterior acestui ultim ordin de protecție admis de instanță, față de suspectul Oprea George Florinel au mai fost emise și alte ordine de protecție, după cum arată magistrații.
Este vorba despre ordinul de protecție provizoriu din 24 august 2021, urmat de un ordin de protecție admis cu o durată de 6 luni, începând cu data de 31 august 2021. A mai fost alt ordin de protecție provizoriu din 11 martie 2022, cererea de emitere a ordinului de protecție fiind, însă, repinsă de instanță.
Alt ordin de protecție provizoriu a fost în data de 3 septembrie 2023, cererea de emitere a ordinului de protecție fiind de asemenea respinsă de instanță.
După ultimul atac, individul, a ajuns, într-un final, în arestul Poliției. “În continuare se constată că pentru infracțiunea de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție, prevăzută de art.47 al. 1 din Legea nr.217/2003, republicată, pentru prevenirea șI combaterea violenței domestice, este prevăzută pedeapsa închisorii de la 6 luni la 5 ani, iar în ceea ce privește infracțiunea de lovire sau alte violențe, prev. de art. 193 Cod Penal, legea prevede pedeapsa închisorii de la 6 luni la 5 ani sau amendă. Se constată că, raportat la aspectele anterior menționate, la dosar există elemente din care rezultă că privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, măsura arestării preventive fiind proporțională cu gravitatea acuzației aduse și necesară pentru realizarea scopului urmărit pin dispunerea acestuia”, au stabilit judecătorii.
Concubina era în stare de șoc și prezenta urme de agresiune la nivelul feței, ținând în brațe un bebeluș
În motivarea instanței, judecătorul apreciază că este vorba despre fapte grave. Se reține faptul că, la momentul când organele de poliție au pătruns în imobil, a fost identificată persoana vătămată B.A. care se afla în stare de șoc și prezenta urme de agresiune la nivelul feței, ținând în brațe un bebeluș.
Fiind întrebată cu privire la cele petrecute, aceasta a declarat verbal că “nu își aduce aminte”.
În continuare, se arată în motivare, organele de poliție s-au deplasat la magazia de lemne, situată în spatele locuinței, unde a fost identificată numita B.D., mama persoanei vătămate, care se afla întinsă pe lemnele depozitate pe sol și prezenta urme de agresiune pe mai multe părți ale corpului. Judecătorii mai arată că: “Modalitatea în care au fost comise faptele denotă o gravitate sporită și o periculozitate ridicată a inculpatului, acesta dând dovadă de o îndrăzneală infracțională și de un comportament ce nu ține cont de normele elementare de orânduire socială, încălcând o hotărâre judecătorească prin care i-a fost interzis orice fel de contact cu persoana vătămată. Judecătorul apreciază că gravitatea sporită a faptelor de față, rezultă inclusiv din urmările infracționale săvârșite, consecințele imediate, starea de teamă creată persoanelor vătămate, precum și faptul că în preajmă se aflau cei doi copii minori ai persoanei vătămate B.A.”.
Potrivit judecătorilor, pe de altă parte, trebuie observată perseverența inculpatului în conduita sa violentă, manifestată, la data de 18.11.2023, într-o manieră și mai gravă atât prin prisma agresiunilor exercitate asupra persoanei vătămate, cât și a faptului că de față la aceste violențe erau copii minori, inclusiv unul de vârstă fragedă.
La ședința din 19 noiembrie, Judecătoria Brăila a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila și a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a inculpatului Oprea George Florinel, pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și lovire sau alte violențe. Inculpatul a formulat contestație, iar decizia finală urmează să fie luată la Tribunalul Brăila.