Mergi la conţinutul principal

Tumorile ataca virste din ce in ce mai tinere

Cea mai mare adresabilitate in sectia de urologie a Spitalului Judetean de Urgenta Braila o au cancerele de prostata, la care virsta pacientilor a scazut dramatic; desi cancerul de prostata era apanajul virstelor inaintate, acum incidenta acestei boli a scazut foarte mult sub 60 de ani, iar in ceea ce priveste tumorile vezicale, cel mai tinar pacient are 19 ani, aspect care confirma faptul ca patologia neoplazica inregistreaza o diminuare alarmanta a virstei. Concomitent, au aparut si noi modalitati de a depista mai usor astfel de afectiuni, iar interesul medicilor specialisti este indreptat spre depistarea si diagnosticarea mult mai devreme a patologiei neoplazice, pentru ca, practic, cele mai multe din cazuri sint depistate intimplator, in urma unor ecografii sau alte investigatii facute pentru cu totul alte boli.
Dupa cum am aflat de la dr. Anatoli Grecu, medic primar urologie,in cei 11 ani de cind la Spitalul Judetean se face endourologie, s-au rezolvat 800 cazuri de adenoame si adenocalcinoame de prostata, 780 de tumori vezicale, 161 de calculi vezicali si 137 de calculi ale ureterului inferior. "Initial a fost o oarecare teama, dar, de la an la an, numarul interventiilor a crescut si a crescut si dimensiunea tumorilor si a adenoamelor pe care le-am abordat. Dar, ca o nemultumire a noastra, este faptul ca noi operam multe cazuri din judetele inconjuratoare, pentru ca medicii din Braila trimit foarte multi pacienti la Bucuresti, pentru cazuri care se pot rezolva efectiv aici. Intelegem si noi sa trimitem cazurile deosebite la centrele universitare, dar nu sint de acord cu trimiterea oricarui caz la Bucuresti, atita timp cit sintem mult mai dotati decit Galati,Tulcea, Buzau si alte judete", apreciaza dr. Anatoli Grecu.
Cei 11 ani de cind in Spitalul Judetean se face endourologie reprezinta un pas important in dezvoltarea urologiei brailene, dar si un mare beneficiu pentru pacienti, care nu mai sint nevoiti sa ajunga la Bucuresti sau in alte centre universitare dotate cu aparatura performanta pentru efectuarea unor investigatii de specialitate. Dupa cum am aflat de la dr. Anatoli Grecu, la inceputul anului 1996 s-a plecat de la un mic nucleu de aparate, in jurul caruia medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta au constituit o baza de endourologie joasa, care implica afectiunile vezicii urinare, ale prostatei, ale uretrei si, din 2001, pentru litiaza ureterului inferior, astfel incit s-a diversificat gama de interventii. Daca la inceput, la Braila se facea numai prostata de tumora vezicala, din 2000 spitalul a achizitionat un dispozitiv de spart calculi vezicali si de rezolvat stricturile uretrale, astfel incit a crescut apreciabil si numarul de interventii de specialitate. "In anul 1996 am facut 86 de interventii, ceea ce a reprezentat 14% din numarul interventiilor din acel an, iar in 2006 am avut 320 de interventii endoscopice, reprezentind 48% din numarul de pacienti rezolvati chirurgical in sectia noastra. Tumora vezicala are prostul obicei de a recidiva, dar endourologia joasa ofera posibilitatea de a reface operatia, astfel incit avem bolnavi care au si peste 10 interventii pentru recidive tumorale vezicale care s-au rezolvat endoscopic, fara a mai ajunge in centre universitare. Acest lucru inseamna costuri mai mici, spitalizare mult mai redusa, pacientul nu mai are nevoie de ingrijirea plagii postoperatorii si poate fi externat in 2-3 zile dupa o tumora vezicala sau in maxim 7 zile la un adenom," a precizat dr. Anatoli Grecu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu