* europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a declarat, recent, că în cadrul Parlamentului European nu a fost prelungit certificatul verde (COVID), așa cum s-a propagat informația, ci s-a stabilit un formular valabil în toate statele membre UE, pentru a fi folosit în caz de nevoie * cât despre reintroducerea certificatului verde în România, social-democratul a afirmat că așteaptă să vadă opiniile specialiștilor, punctând că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat sceptic în privința revenirii la noi restricții * Tudose chiar a adăugat că după tot stresul pe care populația l-a avut de îndurat în ultima perioadă, nu crede că lucrurile ar arăta bine dacă s-ar ajunge din nou la un astfel de scenariu
Europarlamentarul Mihai Tudose a vorbit, recent, despre posibilitatea reintroducerii certificatului verde în cazul în care pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 va reveni. Plecând de la faptul că plenul Parlamentului European a aprobat luna trecută acordul cu statele membre de extindere a cadrului legal al Certificatului digital UE COVID pentru încă 12 luni, în cazul apariției unor noi variante sau ale altor amenințări legate de pandemie, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să obțină un punct de vedere de la Tudose pe această temă.
Liderul PSD a explicat că nu a fost și nu este vorba despre prelungirea certificatului verde, așa cum greșit a fost înțeles demersul Parlamentului European, ci de stabilirea unui formular comun după care să funcționeze toate statele membre în cazul în care va fi nevoie.
”În Parlamentul European s-a votat o chestiune privind menținerea formularului unic european. În fapt: dacă România are niște reglementări, Franța niște reglementări, Germania, Belgia la fel, să nu trebuiască, dacă te duci în trei țări sau în două, să ai două tipuri de formulare. Despre asta este vorba. De menținere la nivel european a formularisticii, a unicității acestui lucru. Nu despre obligativitate. Pentru că am auzit și eu niște opinii că: «domnule, s-a votat la Bruxelles obligativitatea». Nu. S-a votat menținerea acelui formular valabil în toată Uniunea Europeană. Toată lumea a înțeles altceva și nimeni nu are răbdare să asculte. Deci despre asta a fost vorba”, a declarat Tudose.
Cât despre reintroducerea certificatului verde în România, europarlamentarul a precizat că preferă să lase specialiștii să stabilească dacă va mai fi nevoie de așa ceva în viitor.
Tudose susține că există și variante de mijloc
Fostul premier Mihai Tudose a afirmat că dacă într-adevăr se va ajunge la impunerea de noi restricții, în contextul în care situația se va agrava, există și variante de mijloc. Mai precis: recomandări din partea statului, dar nu obligativitate.
”În ceea ce privește introducerea în România, haideți să vedem ce spun specialiștii în primul rând. Eu l-am auzit pe domnul ministru Rafila (n.r. – Alexandru Rafila, ministrul Sănătății) destul de sceptic în ceea ce privește reintroducerea a tot felul de restricții din nou. Dar haideți să vedem ce face viața cu noi până una-alta. Mă îndoiesc și în privința gradului de suportabilitate al populației. După toate nenorocirile, acum să începi iar să introduci restricții de circulație, mască și așa mai departe, cred că nu e bine. În Belgia, unde am prins pandemia foarte mult timp, pentru că acolo am stat atunci, masca era puternic recomandată. Și anumite magazine sau alți agenți economici puteau decide dacă la ei în magazin te lasă sau nu fără mască. Dar, de aici încolo, vedem ce o să mai fie”, a mai completat Tudose, cu precizarea că în opinia sa statul ar trebui să facă anumite recomandări, eventual să ia unele decizii dacă este cazul, însă fără hazard și totul implementat în funcție de gravitate și de evoluția pandemiei.
”Să ne apucăm acum să spunem: «domnule, indiferent ce vine, noi pe data de 24 introducem masca!» Stați un pic. Hai să vedem întâi ce vine. Ce formă este, cât de gravă este și așa mai departe. Dar repet, în Parlamentul European nu a fost vorba despre introducerea certificatului verde. Tocmai în eventualitatea venirii unui nou val, dacă începem din nou să cerem certificat verde, să fim pregătiți: acesta este formularul. Oricum, așa cum arăta el înainte, certificatul a fost aprobat și în trecut tot de Uniunea Europeană”, a mai explicat europarlamentarul, cu precizarea că el nu a participat la vot la acest proiect.
Senatul României, împotriva certificatului verde
Potrivit presei Centrale, Senatul României a decis să voteze împotriva hotărârii luate la nivelul Parlamentului European. Motivația senatorilor a fost aceea că perioada de 1 an propusă de Comisia Europeană este mare, dat fiind faptul că vaccinurile actuale nu acoperă noile tulpini și că până anul viitor pot apărea altele noi, iar datele problemei să se schimbe simțitor. Totodată, Senatul a recomandat ca termenul de folosire a certificatului să nu depășească 30 iunie 2022. Contactat pe această temă senatorul AUR, Andrei Hangan nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, însă a precizat că el este categoric împotriva prelungirii certificatului verde.
Din păcate, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere.