• fostul prim-ministru al României, Mihai Tudose, a comentat, imediat după conferinţa judeţeană a PSD Brăila în care a fost ales preşedinte, subiectul «Pod peste Dunăre», dând asigurări că investiţia este în grafic şi că se va face • acesta a precizat că, într-adevăr, comisarul european Corina Creţu a spus că documentaţia încă nu a fost depusă la Bruxelles, însă a fost doar o avertizare să nu cumva să se depăşească termenul limită • prezent la Brăila, vicepremierul Paul Stănescu, Ministrul Dezvoltrării Regionale, a confirmat afirmaţiile lui Tudose
Fostul premier al României, deputatul brăilean Mihai Tudose, a dat asigurări că proiectul investiţional Pod peste Dunăre este în grafic şi că se va face negreşit. Acesta a comentat, recent, subiectul, imediat după încheierea conferinţei judeţene a PSD Brăila unde a fost ales pe fotoliul de preşedinte pentru următorii 4 ani. Plecând de la declaraţiile comisarului european Corina Creţu, care a atras atenţia că documentaţia privind acest proiect investiţional încă nu a ajuns la Bruxelles, Tudose a ţinut să precizeze că de aici şi până la ideea că “podul nu se mai face”, nu se poate vorbi decât despre speculaţiile maliţioase ale celor din opoziţie.
“Am auzit o mulţime de speculaţii «că nu se mai face», legate de declaraţia doamnei comisar european Corin Creţu, care a afirmat că nu s-au depus încă la Bruxelles hârtiile. Dar hârtiile sunt încă în termen. Doamna comisar doar a atras atenţia să nu ieşim din termen. Nu se va ieşi din termen! Mai mult, cei care s-au angajat la construcţie, având tipul de contract proiectare şi execuţie, au avut la dispoziţie un an pentru proiectare şi trei ani pentru execuţie. Domniile lor trebuia ca până în februarie 2019 să termine proiectul. Înţeleg că îl termină până la sfârşitul lunii septembrie anul ăsta şi că deja îl depun pentru validare la Ministerul Transporturilor. În paralel, la picioarele podului au început o mulţime de alte activităţi: descărcare arheologică, autorizaţii, aprobări. Lucrurile sunt în curs. Deci podul se va face! Evident că nu toată lumea e fericită. Adversarii politici sau alţii care aveau alte interese economice. Dar în pofida acestor lucruri, podul se va face!”, a declarat Tudose.
Cât despre ideea că în spatele întârzierilor s-ar afla anumite interese din partea celor care au afaceri în zona bacurilor, fostul premier al României a afirmat că întotdeauna vor exista nemulţumiţi, aşa cum se întâmplă şi atunci când se realizează autostrăzi.
“Domnule, podul se face! Bănuiesc că sunt mulţi. Şi când se face autostradă, unii care aveau benzinărie la vechea şosea sunt nemulţumiţi că nu o să mai treacă toate camioanele pe la ei”, a mai adăugat acesta.
Paul Stănescu: «Confirm ce spune Mihai Tudose»
Prezent la Brăila cu ocazia conferinţei judeţene de alegeri a PSD Brăila, ministrul Dezvoltării, vicepremierul Paul Stănescu a ţinut să dea la rândul său asigurări că lucrurile în privinţa realizării Podului peste Dunăre sunt în grafic.
“Şi eu confirm acest lucru, ce spune domnul preşedinte PSD Brăila, Mihai Tudose. Deci lucrurile sunt clare şi eu cred că cel mai târziu anul viitor încep lucrările, o să vină excavatoarele. Deci lucrurile sunt clare din punctul ăsta de vedere”, a declarat Stănescu.
La rândul său, Tudose a ţinut să vină cu unele completări privind faptul că în declaraţiile sale comisarul european Corina Creţu nu s-a referit doar la proiectul pod peste Dunăre, ci şi la alte investiţii mari pe infrastructură şi nu numai.
“Repet, proiectul încă nu a fost depus la Bruxelles, dar suntem în termen. Doamnia sa (n.r. - Corina Creţu) a atras atenţia şi pentru alte proiecte. Tot ce a enumerat domnia sa, pe zona cale ferată, pe infrastructură rutieră, inclusiv podul, se referă strict la ideea să nu cumva să ieşim din termen. Iar termenul la pod este practic până la terminarea lucrării. Vorbim de lucrarea Pod peste Dunăre, da? Finanţarea este asigurată din ITI Deltă. Din acel 1,200 miliarde lei de la Deltă. Podul este considerat ca fiind infrastructură de legătură între restul ţării şi Delta Dunării. Banii aceia sunt. Acum e doar o chestiune legată de hârtii: «Din banii aceia, din totalul de sumă, partea aceasta o luăm pentru pod». Primul demers a fost făcut. Fiindcă în baza acestui demers iniţiat la începutul acestui an, de pe vremea Guvernului Sorin Grindeanu, podul a putut fi prins cu finanţare şi acolo. Deci sunt şi banii. Practic preaprobarea a fost dată deja. Acum e partea finală. Dar suntem în termen, banii aceia există”, a conchis Tudose.