Mergi la conţinutul principal

Tudose consideră prioritară modificarea Legii Achiziţiilor Publice

• candidatul aflat pe prima poziţie a listei PSD Brăila la Camera Deputaţilor, Mihai Tudose, a comentat faptul că „achiziţiile publice în România au fost complet blocate de Guvernul Dacian Cioloş” • fostul ministru al Economiei consideră că modificarea legii este imperios necesară după alegerile generale din 11 decembrie • Tudose a afirmat că nu este împotriva contestaţiilor, însă susţine că sunt necesare termene fixe pentru rezolvarea lor

 

Mihai Tudose, prima opţiune a PSD Brăila la Camera Deputaţilor, a acuzat Guvernul Dacian Cioloş pentru „blocajul” apărut la nivelul administraţiilor locale în întreaga ţară, la capitolul achiziţii publice. Fostul ministru al Economiei consideră că regulile de joc schimbate de tehnocraţi au înrăutăţit situaţia, în sensul că nu există nicio limită în privinţa contestaţiilor şi a soluţionării acestora. Tudose a punctat că PSD-iştii consideră prioritară rezolvarea acestui aspect, astfel că se numără printre principalele lor ţinte, dacă vor ajunge la guvernare.

„Am lăsat pe masa Guvernului proiectul de modificare a Legii Achiziţiilor Publice, simplificarea pe câteva elemente foarte importate. Unul dintre ele fiind, de exemplu, acesta: la drumuri, să nu mai fie hotărâtor preţul, ci termenul de execuţie şi garanţia. «S-au aplecat» (n.r. - Guvernul Cioloş) asupra acestui proiect de lege. Au reuşit să îl facă  ţăndări în primăvară - vară şi de atunci tot ceea ce înseamnă achiziţie publică în România este blocat. Şi aici cred că domnul primar Marian Dragomir sau domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Francisk Chiriac ar avea mai multe de spus. Toată ţara e blocată!”, a declarat Tudose.

Deputatul a prezentat şi câteva dintre modificările pe care le propun PSD-iştii la capitolul achiziţii publice. Aceştia vor să existe un cuantum pentru care primarii şi şefii de judeţe să fie nevoiţi să apeleze la Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), dar şi un termen exact de soluţionare a contesaţiilor în cazul în care acestea apar.

„Eu înţeleg că pot să existe contestaţiile, toată lumea acceptă acest lucru, dar se impune un termen, pentru că altfel se ajunge la unele situaţii. A devenit celebră în România centura Bacăului. După 8 ani de zile de la începerea procedurilor s-a produs atribuirea. 8 ani! Este absolut fabulos! Mai sunt modificări pe cuantumuri. Îmi spunea un primar că dacă trebuie să ia un pix, trebuie să facă achiziţie prin SEAP. Şi dacă pe SEAP îl contestă, pentru că vin doi producători de pixuri care se contestă între ei, primarul nu îşi mai ia pixul. Şi după aceea vine şi Curtea Conturi care îl aruncă în aer. Deci au reuşit să blocheze complet  ţara. Am avut discuţii oficiale la Parlament, la Comisia economică, am vorbit cu preşedintele nou-înfiinţatei Autorităţi Naţionale de Achiziţii Publice care recunoştea: «domnule, e foarte greu să înţelegi cum se poate aplica legea asta, fără ca apoi să nu vină cineva să te ia de acasă». Cel mai simplu e să nu o faci. Iar când încerci să o aplici, «Dumnezeule!», sunt 400.000 de modalităţi de a o bloca prin contestaţii, prin anulare. E o nebunie completă. Este una dintre primele lucruri pe care va trebui să le facem în ianuarie, odată veniţi la Guvernare. Uşurarea acestor proceduri. Simplificarea, transparentizarea lor, dar cu nişte termene de contestare şi rezolvare de 30 de zile, maxim 60 în ultimă instanţă”, a mai adăugat Tudose.

Sursa citată a susţinut, de asemenea, că apelul în justiţie nu ar mai trebui să blocheze începerea lucrărilor, pentru că în caz contrar termenul de rezolvare a problemelor s-ar prelungi enorm.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro