Tudose: ”De ce nu ne poziţionăm ca stat pro-activ în UE, capabil să negocieze şi să contribuie la coagularea suportului politic” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
În aceste zile se joacă puternic în UE, despre viitorul Economiei

Tudose: ”De ce nu ne poziţionăm ca stat pro-activ în UE, capabil să negocieze şi să contribuie la coagularea suportului politic”

• europarlamentarul Mihai Tudose a criticat, recent, pasivitatea Guvernului României în contextul discuţiilor de la nivelul Uniunii Europene, în urma cărora se va stabili viitorul cadru bugetar • că va fi vorba despre subvenţii sau împrumuturi europene, Tudose a subliniat, în cadrul unui editorial publicat de Digi24.ro, că  România, din păcate, face doar act de prezenţă la aceste negocieri ale marilor puteri

 

Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose s-a arătat dezamăgit de modul în care Guvernul României tratează discuţiile care se desfăşoară în prezent la nivelul Uniunii Europene, privind viitorul cadru bugetar. Că va fi vorba despre subvenţii sau împrumuturi europene, România asistă pasivă, susţine Tudose, în cadrul unui editorial publicat de Digi24.ro. Fostul premier al României se întreabă pe ce loc se poziţionează actualul Guvern la nivelul dezbaterilor din cadrul UE, în contextul în care, Franţa şi Germania au propus, luni, un plan de împrumut european şi distribuirea fondurilor sub formă de subvenţii către cei mai afectaţi de criză, în timp ce, de cealaltă parte, Austria, Olanda, Suedia şi Danemarca, au cerut ca sprijinul european să ia forma împrumuturilor rambursabile.

“Unde e România în această discuţie? E dezamăgitoare neimplicarea puternică a Guvernului într-o dezbatere europeană care ne priveşte direct, pentru că de rezultatul ei depinde viitorul economic al ţării. De la pericolul izolării în UE din cauza unor derapaje gen «UE e rea şi vrea să ne pape”» ..... am trecut la marginalizarea din cauza unei pasivităţi explicabile numai prin lipsa de pricepere şi voinţă a guvernului PNL. De ce nu ne poziţionăm ca stat pro-activ în UE, capabil să negocieze şi să contribuie la coagularea suportului politic pentru soluţii care să ne fie avantajoase? De ce PNL nu valorifică în folosul ţării apartenenţa sa la familia Popularilor Europeni? De ce nu folosim acum un cadru ca Grupul «Prietenii Coeziunii» pentru a ne afirma interesele?”, a criticat Tudose.

 

Fostul premier vrea implicare din partea Guvernului României

 

Acesta a adăugat că luni, “tandemul Merkel-Macron” a propus o solidaritate fără precedent cu regiunile cele mai afectate de criza produsă de pandemie. Un anunţ important, care vine în continuarea proiectului Comisiei Europene, ce va fi dat publicităţii la 27 mai, privind fondul european de redresare şi cadrul financiar multianual 2021-2027, susţine Tudose.

“În premieră, Germania a aderat la ideea constituirii unui fond de 500 de miliarde de euro, obţinut printr-un împrumut făcut de Comisia Europeană în numele UE şi destinat să ajute, prin subvenţii direcţionate de la Bruxelles, ţările şi sectoarele economice cele mai afectate de criză. Imediat, premierul austriac s-a poziţionat pentru asistenţă financiară pe bază de împrumuturi rambursabile: «Suntem pregătiţi să ajutăm ţările cele mai afectate, prin împrumuturi», a declarat conservatorul Sebastian Kurz. Teza «frate, frate, dar brânza-i pe bani» e susţinută, după cum ştim din reuniunea de ieri a miniştrilor de Finanţe din UE, de cele trei state nordice care completează patrulaterul aşa-zis «frugal» din Uniune. Egoist e un termen mult mai adecvat. Cel mai probabil, Comisia va căuta o formulă pentru a evita blocajul cu care ameninţă minoritatea egoistă. Rămâne de văzut cum va arăta eventualul mix de împrumuturi şi subvenţii pe care-l va supune negocierii statelor membre, miercurea viitoare. Precizez că e nevoie de unanimitate în Consiliu pentru adoptare. Va fi miza summit-ului şefilor de state şi guverne din iunie, apoi vom vota în Parlamentul European”, a mai punctat fostul prim-ministru.

Acesta a ţinut să adauge, dezamăgit, că România prin actualul Guvern şi ministrul Economiei Florin Cîţu, doar asistă pasiv la toate aceste negocieri importante.

“Din păcate, România face doar act de prezenţă la negocierea viitorului cadru bugetar european. O arată şi poziţia palidă a d-lui Cîţu la Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) de ieri (n.r. - marţi). În mod natural, da, poziţia noastră este clară. Dar nu e argumentată şi susţinută aşa cum ar trebui să fie, nici măcar când ne este favorabil contextul creat de Germania. Sigur, calculul de la Berlin e pragmatic şi e firesc să fie aşa. Germania va ieşi victorioasă din criză, sub impulsul unui sprijin public masiv: jumătate din ajutoarele de stat din UE, ce au primit aprobarea Comisiei Europene de la începutul crizei, sunt acordate companiilor germane de către guvernul Merkel. Dar ţările mai fragile economic din Uniune se vor prăbuşi în lipsa unui sprijin extern direct. Iar 59% din exporturile germane merg spre celelalte membre ale UE, de la care provin 66% din importurile Germaniei. Sper că dna Merkel va reuşi să-i explice tânărului Kurz, în următoarea săptămână, ce riscuri presupune bulversarea lanţurilor valorice într-o economie integrată, sub impactul unei recesiuni abrupte”, a conchis Tudose.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro