Mergi la conţinutul principal
Cum vor fi supraimpozitate companiile din energie

Tudose: “Va fi creat un fond de solidaritate pentru plata compensării facturilor”

* liderii PSD garantează că prețurile pe care le plătesc românii pentru electricitate și gaze naturale nu se vor schimba * pe de altă parte, așa zisa liberalizare a reinventat băieții deștepți din energie

Banii pe care îi va obține statul de la companiile din energie vor ajunge într-un fond de solidaritate și vor fi folosiți pentru compensarea facturilor, a declarat europarlamentarul PSD Mihai Tudose într-o conferință de presă. Măsura va fi introdusă într-o ordonanță care urmează să fie aprobată de Guvern.

Mihai Tudose a explicat că va exista un preț de referință, care va include prețul de achiziție al energiei, o marjă pentru investiții și o marjă de profit, iar sumele peste acest preț de referință vor merge într-un fond de solidaritate. Banii vor fi folosiți apoi pentru a acoperi costurile plaafonării prețurilor la energie pentru populație și companii. „Pe pachetul de energie am să vă spun principiile la care am convenit și care înțeleg că vor fi prinse în ordonanța ce va trece în prima ședință de Guvern. Elementele de noutate sunt următoarele: apare noțiunea de preț de referință calculat pe o formulă complicată, care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanțe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final. Adică persoane fizice, persoane juridice”, a spus Tudose.
„Un element de noutate aici este c
ă apare și contingentare, dacă vreți, la anumite cantități. Încurajăm și compensăm, dar trebuie să avem un punct de referință și la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârșit”, a spus Tudose.
„Fa
ță de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori și consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe niște hârtii - pentru că nu i-ați văzut cu găletușa cu curent în spate alergând după clienți pe câmp - și este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român și cu economia lui”, a mai spus europarlamentarul.
„Când cumperi cu un leu de la produc
ător și vinzi cu 1.000, nu e piață funcțională. Aici va funcționa legea”, a explicat el
Tema compens
ării prețurilor la energie și efectele costurilor mari a dus la tensiuni în coaliția de guvernare, unde PSD îl acuză pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, că nu se implică în rezolvarea situației.

Astfel, vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, a declarat în presa centrală că se impunea remanierea ministrului energiei, Virgil Popescu, în urma haosului din Energie. Asta deoarece măsurile luate de Virgil Popescu  nu au adus deloc rezultatele așteptate. Mai mult, social-democratul a atras atenția că acum statul va fi nevoit să taie alte cheltuieli de la buget pentru a acoperi gaura făcută de ministru, în Energie: „Asta este problema prim-ministrului. Punctul meu de vedere personal l-am mai spus. Se impunea. (remanierea-n.n) Cu siguranță că dacă stai și te gândești la cât e consumul și la fiecare KW statul dă niște bani la niște băieți... Banii ăia pleacă din buget.... S-au vehiculat tot felul de sume, de ordinul miliardelor”.
În acest context, pre
ședintele social-democraților, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului să vină până la 1 septembrie cu un act normativ în acest sens.
Totu
și, a precizat el, oricare va fi decizia luată, prețurile pe care le plătesc românii pentru electricitate și gaze naturale nu se vor schimba.

 

Reinventarea băieților deștepți din energie

„Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieților deștepți din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat, în ordonanță, să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aș dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preț mediu în ordonanța trecută, să știm și noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.
Pe de alt
ă parte, furnizorii de energie spun că statul român va câștiga în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele și dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării prețurilor.
„Furnizorii nu au primit pân
ă acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie - martie, primii bani i-am primit după șapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deși legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autoritățile spun că furnizorii au transmis greu informațiile, dar interesul nostru este să completăm repede și să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităților”, a spus președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro