• fostul premier Mihai Tudose (candidat Pro România la Europarlamentare) a făcut, recent, un comentariu ironic legat de viziunea PSD-iştilor despre patriotism, în condiţiile în care nu se zbat pentru a atrage 53 miliarde euro, fonduri structurale, pentru proiectele prinse în Master Planul de Transport deja existent şi aprobat • acesta a vorbit şi despre parteneriatul public-privat pe care îl promovează foştii săi colegi, cât şi despre problemele PSD-iştilor când vine vorba de folosirea banilor de la Uniunea Europeană
Ex-premierul Mihai Tudose, candidatul de pe locul 3 al listei Pro România la Alegerile Europarlamentare, a criticat recent discursul legat de “patriotism” al PSD-iştilor. Acesta a avut un comentariu ironic, legat de faptul că deşi Liviu Dragnea se laudă cu producţia de castraveţi româneşti în extrasezon, uită complet de miliardele de euro pe care România le-ar putea atrage pentru infrastructură. Acesta a vorbit despre cele 53 miliarde euro pentru proiectele existente în Master Planul de Transport aprobat.
“Apropo de patriotismul declarat de contracandidaţii noştri de pe partea stângă. Domnule, între a fi patriot când muşti dintr-un castravete - şi apropo, declari că eşti patriot, că e castravete românesc, în condiţiile în care nu este sezonul de castraveţi şi este clar că e de import, şi după aia blochezi tot importul şi te războieşti cu mandarina şi cu portocala... De altfel, ştiţi că România este un mare producător de mandarine şi că trebuie să încurajăm producţia locală. Deci, în timp ce tu te dai susţinătorul salatei şi a castravetelui local, ai 53 miliarde euro pe Master Plan şi blochezi orice efort de a-i băga în infrastructură. Pentru că prin acei bani se poate rezolva toată problema infrastructurii mari, de transport. Când ai 20 miliarde la dispoziţie pentru spitale. Spui că faci opt, e în regulă. Se poate! Inclusiv cel de la Brăila-Galaţi (...) Se puteau lua bani. Dar eşti foarte patriot - şi ştiţi la cine mă refer, la PSD, la Dragnea -, când spui: «dom'le nu putem, nu accesăm». Ăsta nu e patriotism, să nu accesezi banii Uniunii Europene să îi bagi în România. Ăla e patriotism! Nu să spui nu le facem prin bani europeni, pentru că vine cineva după ei”, a declarat Tudose, revoltat.
Vicepreşedintele Pro România a vorbit în acest context şi despre modul în care înţeleg PSD-iştii, în frunte cu Liviu Dragnea, să folosească parteneriatul public-privat, în loc să meargă pe varianta de a realiza proiecte prin fonduri structurale, chiar dacă regulile impuse de Uniunea Europeană sunt unele stricte.
“Mai spun o dată: parteneriatul public-privat este un instrument foarte bun, dar pentru lucruri mai mici, pentru lucruri la care nu ai alternativă! Parteneriatul public-privat nu îl face statul cu Crucea Roşie. Îl face statul cu un privat care vrea să scoată bani. Iar banii respectivi îi scoate de la buget sau de la cetăţeni. A făcut autostradă în parteneriat public-privat? Nu e în regulă! O parte dă statul: 30 - 40 milioane euro pe an. Şi o sumă mult mai mare dacă nu se închide proiectul din punct de vedere al profitabilităţii pentru privat. Şi noi toţi care trecem pe acolo, e barieră, deci dăm 5 lei, 10 lei, 50 lei. Asta, în condiţiile în care, repet, avem 53 miliarde euro pe Master Plan făcut de Victor Ponta cu domnul Rus de la Cluj. Da? E în regulă! Nu se fac astea! Nu se fac spitalele pe bani europeni, pe banii de la banca modială: BEI, BERD! Pentru că începusem, lucrurile erau gata. Nu! Noi le facem în parteneriat public-privat. Adică mutăm sistemul de sănătate de la stat la privat, băgăm şi coplată. Păi, e bine, nu? Acesta este patriotismul declarat de PSD”, a mai declarat Tudose, sarcastic.
Mergând pe aceeaşi linie, acesta a mai precizat că reprezentanţii Pro România se dezic total de varianta PSD şi că au o cu totul altă concepţie legată de modul în care se pot realiza proiecte în România. Tudose a vorbit despre importanţa atragerii fondurilor structurale pentru dezvoltare şi nu de a avea discursuri false despre patriotism, în condiţiile în care banii de la Uniunea Europeană sunt ignoraţi, doar pentru că verificările realizate ulterior de OLAF îi sperie pe unii.
“De ce nu vor să ia fonduri europene?! Fiindcă pentru ce au luat anul trecut, dacă intraţi pe site-ul OLAF-ului, o să vedeţi pe ce loc suntem la investigaţii la fraudă pe fonduri europene în 2018. După bani europeni vine OLAF-ul!”, a conchis sursa citată.