• europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, consideră că România trebuie să fie un “vector de stabilitate la Marea Neagră” • acesta a vorbit despre contextul geopolitic actual, în cadrul unui editorial publicat de Digi24
Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose este de părere că a venit vremea ca România să devină un vector de stabilitate la Marea Neagră pentru aliaţii americani. Social-democratul a publicat un editorial pe această temă, pentru Digi24.ro, discutând despre contextul geopolitic actual.
“Vestea bună e că aliaţii americani îşi consolidează prezenţa în România. Vestea mai puţin bună e că relocarea din Germania are la bază, cel puţin declarativ, nemulţumiri ale administraţiei de la Washington faţă de guvernul de la Berlin. Ceea ce înseamnă că decizia poate fi influenţată de schimbarea conjuncturii politice - fie la nivelul relaţiilor între cele două cancelarii, fie în urma alegerilor prezidenţiale din SUA. Dar suplimentarea trupelor aliate la Marea Neagră este o necesitate obiectivă. De aceea cred că accentul în privinţa repoziţionării trupelor americane în Europa trebuie pus pe raţiunea geostrategică. Configuraţia prezenţei militare americane în Europa datează din vremea Războiului Rece. Schimbările din aceşti ultimi 30 de ani, mai ales involuţiile de dată recentă, impun adaptări substanţiale. Și nu e vorba doar de degradarea securităţii pe Flancul Estic, ci şi la Mediterana. Situaţie în care Marea Neagră capătă o importanţă strategică semnificativă”, a afirmat Tudose.
Acesta a mai vorbit despre expansionismul rusesc “de factură mai mult sau mai puţin hibridă”, căruia i se adaugă acum “derapajul neo-otoman”, atrăgând atenţia că semnalele de la Bucureşti, în acest context, trebuie să fie cât se poate de clare.
“Pandemia profită în mod periculos puterilor revizioniste. Şicanarea Greciei şi Ciprului de către Ankara şi intervenţia turcă în Libia sunt elemente ale unei politice agresive, exprimate simbolic prin retransformarea catedralei-muzeu Sfânta Sofia în moschee. Este evidentă intenţia Turciei de a controla deplin fluxurile migratorii către Uniunea Europeană, nu doar dinspre Orient, ci, din această vară, şi din nordul Africii. Ceea ce, în viziunea regimului Erdogan, va lega UE de mâini şi de picioare în faţa încălcării suveranităţii teritoriale greceşti şi cipriote de către o Turcie pierdută într-un dezolant elan expansionist în Mediterana de Est, pentru controlul resurselor energetice marine. Relocarea trupelor americane în România este răspunsul adecvat la întoarcerea Rusiei şi Turciei la realpolitik. Pentru că, fără a supraestima rolul ce ne revine în regiune, România este principalul vector de stabilitate la Marea Neagră. Iar acest lucru trebuie conştientizat pe deplin şi la Bruxelles. SUA l-a înţeles corect şi l-a asumat prompt. Este acum responsabilitatea NATO, în ansamblul său, să-şi consolideze Flancul Sud-Estic, poziţionat între vulnerabilii Balcani de Vest, conflictul ruso-ucrainean şi apetitul expansionist al Turciei. E foarte importantă, în acest context, atenuarea dezechilibrului existent între cei doi piloni strategici, Marea Baltică şi Marea Neagră. Determinarea Poloniei şi fragilitatea zonei baltice au înclinat balanţa în favoarea nordului, până la riscul ca NATO să fie insuficient prezentă în latura sa cea mai expusă. E mult de lucru pe linia Bucureşti-Bruxelles pentru implicarea mai serioasă a UE şi NATO în consolidarea geostrategică a ceea ce poate deveni călcâiul lui Ahile pentru Occident, în lipsa unor politici integrate şi eficiente de întărire militară, dezvoltare economică şi rezilienţă la nivel de societate. Tonul în direcţia asta trebuie dat de la Bucureşti”, a conchis europarlamentarul PSD Brăila.