* este mesajul dur transmis de europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose, în cadrul unui editorial publicat de Digi24.ro, privitor la relansarea economiei UE * acesta a venit cu o provocare pentru Guvernul Ludovic Orban, în contextul în care au loc dezbateri privind planul de relansare a economiei europene
Europarlamentarul Mihai Tudose a lansat, recent, un mesaj dur la adresa Guvernului Ludovic Orban, în contextul discuțiilor care au loc la nivelul Uniunii Europene privind relansarea economiei. Acesta a realizat un editorial publicat de Digi24.ro, intitulat ”Relansarea economiei UE: Ludovic, poți sau nu poți?”, în cadrul căruia a avertizat că România trebuie să se miște rapid pentru a profita de oportunitățile economice venite de la nivelul Uniunii.
”Planul de relansare a economiei europene este o premieră în istoria UE. Nu atât prin amploare, cât prin mutația politică pe care o propune. Nu pot să nu mă gândesc la precedentul care a dus la transformarea SUA din confederație în federație, în 1790, prin crearea datoriei federale. Căci asta propune d-na von der Leyen, în acord cu propunerea franco-germană din 18 mai. Iar implicațiile vor fi profunde, dacă această propunere revoluționară va fi acceptată de toate statele membre, căci e nevoie de unanimitate în Consiliul European, apoi de majoritate în Parlamentul European, unde vom vota propunerile formulate de Comisie. Pentru România, poate începe momentul de grație al apartenenței la UE. Depinde de noi. Comisia Europeană ne dă, dar nu ne bagă în traistă. E cazul să ne hotărâm: facem un efort de dezvoltare ca să intrăm în rândul Europei civilizate sau ne complacem cu statutul de periferie în stare doar să furnizeze culegători și bușteni țărilor bogate. Ceea ce pune pe masa negocierilor europene Comisia, ne dă șansa să ne punem la lucru toate energiile și resursele. Ar trebui să fie un moment de resetare pentru România, de depășire a politicii mărunte pentru o construcție de durată”, afirmă Tudose în cadrul editorialului.
Europarlamentarul PSD Brăila a mai adăugat că apreciază curajul președintelui Comisiei de a prelua propunerile și solicitările mai multor state membre și de a pune la dispoziție un împrumut masiv de 750 miliarde euro, în numele UE. Sumă ce va fi repartizată ulterior pe bază de subvenții de 500 miliarde euro și de împrumuturi de 250 miliarde euro. Tudose a dorit să sublinieze că această proporție împrumuturi-subvenții, avantajează România, mai ales că este vorba despre un fond masiv de redresare economică.
«Numai să știm să accesăm acești bani»
În acest context, Tudose a venit cu un mesaj la adresa Guvernului Ludovic Orban privind necesitatea de a lua atitudine și de a profita de acest context istoric.
”României îi revin 19,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru redresarea economică post-pandemie. Numai să știm să accesăm acești bani. Cererile fiecărui stat trebuie însoțite de planuri naționale, incluzând programe de relansare și reformă pregătite de fiecare Guvern în funcție de propriile nevoi și posibilități. Banii vor fi alocați de Comisie, dar cu acceptul unui colectiv de experți desemnați de țările membre, ca o garanție colectivă că banii nu se duc pe apa Sâmbetei. în ce stadiu se află planul Guvernului de relansare economică, despre care eu, unul, avertizez de două luni încoace? Pe lângă acești bani, pe noi ne favorizează ca țară și consolidarea bugetelor pentru politica de dezvoltare regională și politica agricolă comună, precum și pentru fondul de tranziție spre o economie neutră climatic (ceea ce implică închiderea minelor de cărbune). Cu proiectul de buget multianual 2021-2027 însumând 1100 miliarde euro și cele 540 de miliarde de euro reprezentând pachetul celor trei plase de siguranță anti-criza coronavirusului deja aprobate, rezultă o mobilizare financiară europeană de 2400 de miliarde de euro. Ceea ce însemnă garanția unui efect pozitiv asupra economiei pe termen lung. Iar cele 750 de miliarde anunțate azi pentru planul de relansare economică vor fi rambursate abia din 2028, cu scadență finală în anul 2058. Comisia propune, în acest scop, creșterea resurselor proprii ale Uniunii - variantă preferabilă unei majorări a contribuțiilor naționale”, a mai punctat Tudose, cu precizarea că acest lucru înseamnă că o parte a bugetului UE va fi formată din taxe europene, ceea ce marchează ”saltul spre nivelul supranațional”.
Sursa citată a mai apreciat că un atare împrumut va fi mult mai avantajos decât costul pe care multe țări l-ar putea obține de pe piețe, dat fiind ratingul de triplu A al Comisiei.
”Începe o cursă contracronometru între capacitățile țărilor de a se mobiliza pentru a pune banii europeni la lucru în folosul propriilor cetățeni. Vor fi câștigători și perdanți, ca în orice cursă. Noi, românii, în ce categorie vrem să fim? Pe scurt: Guvernul ăsta poate sau nu poate?”, a conchis Tudose.