• el a fost răsplătit de salonul brăilean pentru amprenta de profesionalism şi competenţa pusă pe cele 14 ediţii ale manifestării artistice
Vineri, 27 septembrie 2019, la Galeria de Artă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila a avut loc vernisajul şi festivitatea de premiere a celei de-a XIV-a ediţii a Salonului Internaţional de Caricatură. Tema ediţiei din acest an a fost “Râsul (caricaturi la care se râde)”. Au participat 381 caricaturişti din 61 de ţări cu 1004 caricaturi, iar juriul a fost format din: Tudor Octavian, Mihai Boacă, Doru Axinte, Leonte Năstase şi Costel Pătrăşcan. Tudor Octavian a primit titlul de Cetăţean de onoare al Salonului Internaţional de Caricatură din Brăila, pentru amprenta de profesionalism şi competenţa pusă pe cele 14 ediţii ale salonului brăilean.
“La Teatru, la comedii, toată lumea râde, când e de râs. Ar părea logic ca toată lumea să plângă la tragedii. Nimeni însă nu plânge la drame teatrale şi poveşti cu mari suferinţi, deoarece plânsul e motivat de nenorociri care te afectează direct, pe când râsul este o reacţie genetică universală la bizar, la absurd, la năzdrăvănii şi vorbe de duh. Diferenţa în percepţia umorului nu se face la individ, ea vine de la ofertă, râzi dacă ai de ce. Umorul este definit prin culori - negru , cenuşiu, cachi - dar şi prin stări şi dimensiune cum ar fi: blajin, gros, grotesc, ascuţit, murdar, naiv, subţire... Râsul ne face să ne uităm unii la alţii cu prietenie şi cu un sentiment de solidaritate întrucât avem ceva în comun: nevoia pur omenească de veselie! “, a subliniat Tudor Octavian.
Marele Premiu al acestei ediţii a fost câştigat de Gabriel Rusu, din România); Premiul I, Antonio Garci (Mexic); premiul II, Constantin Pavel (România); Premiul III, Sergey Sichenko (Israel); Premiul special, Nicolae Ioniţă, (România); Premiul special, Iulian Pena-Pai (Romănia) şi Segey Sokolov (Rusia).
Lucrările sunt expuse la Galeria de Artă din Brăila, Piaţa Traian, nr.2.