Tuberculoza afectează anual sute de brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tuberculoza afectează anual sute de brăileni

 

Incidenţa cazurilor de tuberculoză a crescut la Brăila cu 2% în ultimul an, faţă de precedentul, deşi tendinţa la nivel naţional a fost de uşoară scădere. Concret, în 2009 s-au înregistrat la nivelul judeţului Brăila 356 de cazuri noi, printre care 8 copii şi 56 de recidive. Peste 10 dintre cazurile noi de tuberculoză provin din rândul brăilenilor care au fost plecaţi în străinătate. Aceste date au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei, care se sărbătoreşte la 24 martie. Potrivit medicilor brăileni, creşterea incidenţei cazurilor de tuberculoză poate fi pusă pe seama revenirii în ţară a unor bolnavi care au părăsit diferite state ale Europei, afectate de criza economică. "Pe ţară a scăzut numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză, noi am avut o incidenţă de 98,83 la suta de mii de locuitori. În cifre absolute, au fost 356 de cazuri noi, dintre care în mediul urban 204, în mediul rural 152 şi readmişi 62. Faţă de anul precedent, incidenţa a crescut cu 2%. Consider că aceasta s-a datorat situaţiei economice europene, când au început să se închidă locurile de muncă din afara ţării şi au început să ne vină emigranţii înapoi. Avem nişte cazuri urâte de tuberculoză cu polichimiorezistenţă venite din Italia şi Spania. S-ar putea să fie peste 10 cazuri de bolnavi veniţi din afară", a afirmat dr. Maria Tichescu, medic primar pneumolog.

România, "exportator" de TBC în Europa

Pe de altă parte, România a reprezentat şi un "exportator" de cazuri de tuberculoză în Europa, odată cu deschiderea graniţelor. "Ministerul Sănătăţii din Italia şi Spania a solicitat Institutului «Marius Nasta» specialişti, în ideea instruirii medicilor de acolo. Dacă nordul Europei avea un caz de tuberculoză când şi când, acum s-au lovit de cazuri mai multe şi asta din cauza faptului că noi le-am exportat", a arătat dr. Maria Tichescu. Managerul interimar al Spitalului, Ştefan Sînpetru, a atras atenţia asupra faptului că, în ciuda programelor de prevenire care există la nivelul unităţii, tot apar cazuri de îmbolnăviri în rândul personalului sanitar. "Am avut cazuri de îmbolnăviri profesionale, deşi programul de prevenire la nivelul spitalului a fost bine întocmit, deşi măsurile au fost respectate, având în vedere calea aeriană de transmitere, riscul continuă să persiste pentru tot personalul care lucrează în acest spital", a subliniat Sînpetru. Tuberculoza este o infecţie bacteriană, provocată de bacilul Koch, care afectează organismele cu imunitate scăzută, pe fondul stresului şi al oboselii. Tratamentul este gratuit şi durează 6 luni pentru cazurile noi şi 8 luni pentru cazurile readmise, dar şi peste 2 ani, pentru cazurile cu rezistenţă la tratament, a mai precizat dr. Tichescu.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România se înregistrează, anual, în jur de 20.000 de cazuri noi de tuberculoză şi recidivă a bolii, iar peste cinci sute de cadre sanitare se îmbolnăvesc anual de tuberculoză de la bolnavii pe care îi tratează sau pe care îi investighează. La nivel mondial sunt înregistrate, anual, aproximativ opt milioane de cazuri noi de TBC.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro