Mergi la conţinutul principal

Tu ce faci cu electronicele defecte?

Doar o treime din deşeurile electronice din Europa sunt reciclate aşa cum trebuie, un număr imens de telefoane mobile, computere şi televizoare fiind comercializate în mod ilegal sau abandonate, se menţionează într-un studiu realizat de ONU şi de Interpol citat de Agerpres.
Suedia şi Norvegia se apropiau de ţintele europene de colectare şi reciclare a 85% din totalul deşeurilor electrice şi electronice, situându-se astfel în topul clasamentului, în timp ce, la polul opus, România, Spania şi Cipru colectaseră şi reciclaseră mai puţin de 20% din total, se arată în studiul menţionat.
Normele europene impun reciclarea aşa-numitelor „e-deşeuri", produse electronice sau baterii, pentru a recupera metale precum aur şi argint şi pentru a evita poluarea cu elemente toxice precum plumbul sau mercurul.
În ansamblu, 35% din volumul total de e-deşeuri de pe continentul european a fost reciclat corespunzător în 2012, potrivit studiului. În raport, este respinsă totodată şi sugestia potrivit căreia o mare parte din aceste e-deşeuri este transportată în ţări africane, precum Nigeria şi Ghana, şi apoi aparatura electrică sau electronică este reparată şi repusă în circuitul comercial.
„Cea mai mare parte a comerţului ilegal cu e-deşeuri are loc lângă noi, nu în Africa", a declarat Jaco Huisman, de la Universitatea Naţiunilor Unite, coordonator ştiinţific al proiectului în care a fost inclusă şi agenţia de poliţie Interpol, dar şi alţi parteneri. „Proasta gestionare se petrece peste tot. În Europa se fură mult, se caută mult prin gunoaie... şi o cantitate importantă ajunge la gropile de gunoi", spune el.
De pildă, un frigider stricat este un produs extrem de dorit, datorită cuprului şi al compresorului. Adesea, compresorul este scos, iar ce a mai rămas din frigider este aruncat la gunoi. Furtul de componente de valoare face ca procesatorii de echipament casnic din Europa să piardă anual 1,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor din document.
În total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de e-deşeuri generate în Europa în 2012 au fost colectate şi reciclate corespunzător. Doar 1,3 milioane de tone au fost exportate, iar restul a fost reciclat în Europa în afara programelor legale sau pur şi simplu abandonate.
Ioana Botezatu, expert de mediu la Interpol, a declarat că punerile sub acuzare sunt un lucru rar, deşi unele ţări au pedepse dure pentru delictele de mediu.
Autorii documentului fac o serie de recomandări, printre care o mai bună cooperare cu forţele de poliţie, precum şi educarea consumatorilor în ceea ce priveşte reciclarea.
O altă problemă este de a-i informa pe oameni în legătură cu amplasarea centrelor de reciclare. „Consumatorii nu ştiu unde să le găsească", spune Pascal Leroy, secretar general al Forumului privind deşeurile rezultate din echipament electric şi electronic, care a contribuit la întocmirea documentului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro