* cei de la Crucea Roșie ne învață cum trebuie să reacționăm corect într-o astfel de situație și ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire
Cutremurele devastatoare care au afectat Turcia și Siria au avut un ecou și asupra oamenilor din alte țări, îngrijorați fiind în special cei care locuiesc în zone expuse seismelor. România este o astfel de zonă, fiind una din țările cu cel mai mare risc seismic din Europa. În cazul în care s-ar produce un cutremur puternic în Vrancea, specialiștii arată că Brăila s-ar număra printre orașele ce ar putea fi afectate. Câți brăileni știu însă cum trebuie reacționeze? Ce anume trebuie să facă pentru a supraviețui? Ce este corect și ce este greșit? Răspunsurile la toate aceste întrebări le aflăm de la Crucea Roșie Română, care ne oferă sfaturi prețioase despre cum să ne comportăm în cazul unui seism major.
Iată ce trebuie să faceți în caz de cutremur:
- Încetați orice activitate, adăpostiți-vă și așteptați. Limitați-vă deplasările în timpul unui cutremur la câțiva pași, până la un loc sigur.
- Dacă va aflați în interiorul unei clădiri, adăpostiți-va sub o masă rezistentă sau stați aproape de un perete interior. Stați departe de ferestre, uși sau pereți, de orice obiecte care ar putea cădea.
- Dacă în apropiere nu se află nicio masă sau un birou, acoperiți-va față și capul cu mâinile încrucișate și așezați-va într-un colț mai ferit al încăperii.
- Dacă sunteți afară, îndepărtați-va de clădiri, semafoare și de firele electrice.
- Dacă locuiți într-un bloc sau în orice altă clădire cu multe nivele luați în considerare următoarele: deconectați de la curent aparatele electrocasnice, stingeți aragazul. Adăpostiți-va sub o masă și stați departe de ferestre și pereții exteriori.
- Nu folosiți liftul și nici scările până nu se oprește cutremurul.
- Dacă va aflați într-un vehicul în mișcare, opriți cât de repede puteți, în condiții sigure, și rămâneți în interior. Evitați staționarea în apropierea clădirilor, a copacilor sau a firelor electrice.
Iată și ce trebuie să faceți dacă sunteți blocat sub dărâmături:
- Nu aprindeti niciun chibrit sau brichetă.
- Nu va mișcați dintr-un loc în altul.
- Acoperiți-va gura cu o batistă sau o haină.
- Loviți ritmic o țeavă pentru a fi localizat de persoanele care participa la operațiunile de salvare; folosiți un fluier dacă aveți la îndemână; strigați numai dacă este absolut necesar – în urmă strigătului puteți inhala cantități periculoase de praf.
Trusa de supraviețuire pentru cutremur
În caz de cutremur e bine să avem în casă și o trusă pentru supraviețuire. Conform sfaturilor celor de la Crucea Roșie, trusa trebuie să conțină:
- Lanternă cu baterii de rezervă - pentru a va orienta atunci când s-a întrerupt lumina. În caz de urgență, nu folosiți lumânări sau orice altă flacăra deschisă că sursă de lumina.
- Aparat radio cu baterii - în situații de urgență, veștile cu privire la cursul evenimentelor circulă cu rapiditate. Știrile de la radio va vor da informații despre zonele cele mai afectate.
- Apă - este recomandat să aveți cel puțin trei litri și jumătate de apă la îndemână de persoană. Păstrați apă în recipiente de plastic (bidoane) precum cele folosite pentru băuturile răcoritoare.
- Hrană - este recomandat să aveți suficiente alimente neperisabile (conserve, batoane energetice, ciocolată, biscuiți) pentru cel puțin pentru o zi.
- Medicamente - includeți în trusa medicamentele uzuale pe care le luați fără rețeta (analgezice, medicamente pentru stomac etc). Dacă aveți boli cronice și luați medicamente care se eliberează doar pe rețeta, păstrați o rezervă pentru cel puțin trei zile.
- Trusa de prim ajutor – aceasta trebuie să includă bandaje adezive de mărimi diferite; feșe sterile; tifon; leucoplast; șervețele dezinfectante; mănuși medicale de protecție; foarfece (mici); alcool medicinal; apă oxigenată.
Alte sfaturi utile pentru a proteja pe voi și familia voastră în cazul unui cutremur găsiți pe site-ul Crucii Roșii Române, www.crucearosie.ro.