Documentul redactat de Guvernul britanic si Statele Unite va fi prezentat Parlamentului irakian in luna octombrie. Premierul Tony Blair spera ca, in pofida continuarii violentelor din Irak, aceasta decizie va demonstra ca s-a inregistrat totusi un progres dupa incheierea razboiului.
Marea Britanie a informat deja Japonia cu privire la planurile sale de retragere din sudul Irakului in luna mai, decizie despre care Tokyo a afirmat ca va determina si retragerea contingentului sau din zona respectiva.
Surse militare au declarat pentru The Observer ca documentul va prezenta in detaliu o "foaie de drum" pentru dezangajarea militara a fortei multinationale, primele etape putind fi puse in aplicare imediat dupa alegerile din decembrie.
Fiecare stadiu al retragerii va fi evaluat pe regiuni, in functie de ameliorarea stabilitatii si pe masura ce fortele irakiene vor fi considerate ca fiind capabile sa inlocuiasca trupele internationale. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, conditiile retragerii nu vor presupune o incetare totala a violentelor insurgentei sau sfirsitul atrocitatilor comise de al-Qaida.
Aceasta prima faza a retragerii ar putea dura 12 luni, fiind urmata de alte doua faze - retragerea vehiculelor blindate si plecarea definitiva a unitatilor.
Solicitat sa comenteze aceste informatii, ministrul Apararii, John Reid, a insistat asupra faptului ca acordul incheiat cu oficialii irakieni este conditionat de continuarea procesului politic, dar s-a declarat optimist ca militarii britanici vor incepe sa revina acasa pina la inceputul verii viitoare.