Trupa de teatru de la Liceul de Artă - locul II la olimpiadă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trupa de teatru de la Liceul de Artă - locul II la olimpiadă

Trupa de teatru "Letizaneti" a Liceului de Artă a obţinut locul II la olimpiada de specialitate, faza naţională, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, la Timişoara. În concurs au mai fost alte zece trupe din ţară, şi acestea tot de la licee de artă. Pe locul I a fost trupa liceului gazdă. Performanţa brăilenilor este remarcabilă, mai ales că evoluţia le-a fost admirată nu numai de juriu, format din cadre didactice de la Universitatea de Vest din Timişoara, dar şi de colegii lor din ţară. Preşedintele juriului a fost prof. univ. dr. Violeta Zonte, prodecan al Facultăţii de Muzică, catedra de pedagogie - teatru. Atuul cu care trupa brăilenilor s-a impus la olimpiadă a fost concepţia spectacolului, realizată de prof. Leti Brânzia. Piesa este jucată de elevi, iar scenografia şi costumele au fost create de elevii liceului brăilean de la secţia de artă plastică. "Elevii sunt clasa a XII-a, iar acest spectacol se constituie în examenul lor de atestat profesional, aşa că am dorit să fie unul complet realizat de copii şi i-am implicat şi pe cei de la artă plastică. Ideea a fost apreciată la Timişoara, iar inspectorul general din Ministerul Educaţiei, prof. Adrian Brăescu, chiar i-a îndemnat pe elevi să ia în serios aceste colaborări pentru că lumea artei este dură şi ei trebuie să-şi facă un nume de mici ca să nu «moară» când vor termina. Proiectul cu «Lecţia» este gândit mai de mult. Acum a prins viaţă pentru că am avut şi actorii pentru rolurile din piesă, aşa cum le vedeam eu. Copiii au reuşit să îşi realizeze rolurile cu seriozitate, cu implicare. Performanţa noastră înseamnă mult pentru că am confirmat astfel locul pe care ne aflăm la nivel naţional. Înseamnă mult şi pentru mine faptul că profesori din alte judeţe mi-au spus că «vor să-mi fure ideea»", a spus prof. Leti Brânzia.

Colaborare de succes între elevii diferitelor secţii ale Liceului de Artă

Rolul profesorului a fost interpretat de George Crintă. "Profesorul avea şi un handicap fizic nu numai psihic în piesa noastră tocmai pentru a-i sublinia lipsurile. Eu m-am documentat pentru rol la şcoală, dar şi acasă, l-am urmărit pe tatăl meu pentru a putea fi cât mai credibil. În ceea ce priveşte obsesia pentru sex a profesorului a fost destul de simplu pentru că este o atitudine obişnuită pentru noi", a mărturisit George Crintă. Eleva sa a fost Monica Ilie, care în construirea rolului s-a bazat pe indicaţiile regizorului, Leti Brânzia. "Am încercat să fiu cât mai aproape de caracterul pe care l-am interpretat şi nu mi s-a părut dificil pentru că rolul este aproape de ceea ce se întâmplă zilnic în şcoală", consideră Monica Ilie. Menajera a fost interpretată de eleva Mădălina Bălan, care a urmat şi ea indicaţiile regizorale. "Am încercat să domin profesorul nu fizic, ci psihic. Am fost complicea lui, ajutorul lui, iar complicitatea noastră însemna mai mult decât a fi menajeră", a spus Mădălina Bălan.

Alături de cei trei, în spectacol apar şi şase fantome ale elevelor ucise de profesor înainte: Marina Călinescu, Cristina Constantin, Anda Mircevi, Mădălina Iaba, Ionela Bălan, Andreea Rîmniceanu. Ele au spus că s-au bazat mult în construirea rolurilor lor pe indicaţiile profesoarei Leti Brânzia, dar şi pe filmele hororr pe care le-au urmărit. Iar ca să intre în rol le-au ajutat mult şi coloana sonoră, machiajul, au mai spus fetele. Scenografia şi costumele au fost realizate de: Mihai Smeu, Alexandra Macovei, Bogdan Năstăsache, Manuela Negrea, Marta Oancea şi Minodora Burlacu.

Pentru viitor, prof. Leti Brânzia vrea să extindă colaborarea şi cu secţia de muzică a şcolii, elevii de aici putând chiar să compună muzica pentru anumite spectacole.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro