Mergi la conţinutul principal

Trupa de clovni la Penitenciarul Tichilesti

Ieri, la Scoala din comuna Tichilesti a avut loc un spectacol deosebit sustinut de o trupa de clovni formata din detinuti ai Penitenciarului pentru Minori si Tineri (PMT) . Persoanele private de libertate au fost instruite si pregatite de voluntari din Italia in cadrul unui proiect derulat de compartimentul de interventie psihosociala din cadrul PMT in colaborare cu o fundatie din Italia. Proiectul intitulat "Circonstanza - Carcere Romania" s-a derulat in perioada 25 septembrie - 1 octombrie 2007, timp in care detinutii au fost vizitati de o trupa de clovni italieni, membri ai unei organizatii de caritate.
"Membrii Fundatiei Clarise au venit prima data in octombrie 2006 cu ocazia prezentarii unui spectacol de catre trupa “Vivere in positive” din Italia. Trupa a desfasurat, timp de o ora si jumatate, un spectacol care a cuprins, printre altele, numere de jonglerii si pantomima, cu un ritm si o exuberanta deosebite. La spectacol au participat aproximativ 220 de persoane private de libertate - intreg efectivul prezent la acea data in unitate. Clovnii italieni sint membri ai unei organizatii italiene de caritate si, in timpul liber, organizeaza spectacole la spitalele de copii si la caminele de batrini, reusind sa le aline acestora suferintele sau tristetea", a precizat purtatorul de cuvint al Penitenciarului Tichilesti, Ionel Dinca.
Acesta a precizat ca in luna mai 2007 membrii fundatiei italiene au revenit la Braila si astfel s-a discutat despre o colaborare in cadrul proiectului "Circonstanza - Carcere Romania". Intentia voluntarilor a fost de a pregati o trupa de clovni din rindul detinutilor, lucru care s-a si realizat, spectacolul de ieri sustinut de detinuti in mijlocul comunitatii marcind sfirsitul proiectului.
"In Italia astfel de proiecte dezvolta un concept, strain in Romania, comicoterapia. Risul este un bun mijloc de comunicare, dar si o modalitate de relaxare si eliminare a unor tensiuni launtrice. Exersarea cit mai des a risului face persoanele private de libertate mai optimiste, le predispune catre joc si le ajuta sa se relaxeze si sa depaseasca cu succes tensiunile si stresurile zilnice. Astfel, risul devine un adevarat element de “igiena emotionala”, care-i ajuta pe minori si tineri sa se “curete” de emotiile negative si sa-si recapete starea de candoare si buna dispozitie", a mai spus purtatorul de cuvint al PMT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu