Trofeul Festivalului "George Grigoriu", ediţia a X-a, şi autoturismul BMW pus la bătaie de organizatori, au ajuns în Republica Moldova, la trupa Art Band, din care face parte Eugeniu Andriev, concurent ce a obţinut anul trecut menţiune în aceeaşi competiţie. Bucuria celor trei, Eugeniu, Marina şi Sergiu, a fost imensă şi s-a văzut în aplombul cu care au interpretat melodia "Sărbătoreasca", versuri Grigore Vieru, muzica Petre Toma.
Nici Premiul I, 2.500 de euro, nu a rămas în ţară, acesta plecând în Italia, la Cristina Valenti, interpretă care face parte din grupul de backing vocals al lui Eros Ramazzotti.
Premiul II, 2.000 de euro, i-a revenit unei foarte tinere concurente, Irina Ionescu, despre care preşedintele juriului, Marius Ţeicu, a punctat că a interpretat excepţional ambele melodii din concurs. Irina Ionescu, la doar 16 ani, este deja colaboratoare a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti şi are peste 50 de participări la mari competiţii de gen din ţară, unde a cucerit mai multe trofee. Ea învaţă la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti.
Premiul III, 1.500 de euro, a fost luat tot de o tânără speranţă a muzicii uşoare din România, Cristian Prăjescu, de 17 ani, care studiază muzica la Şcoala de Arte "Sergiu Celibidache" din Roman. El s-a calificat anul trecut la finala Eurovison din România.
Colegul său din Roman, Sebastian Tudor, a reuşit să obţină prima Menţiune. Celelalte două menţiuni au fost adjudecate de doi concurenţi străini. Zoe Murro, din Italia, are 20 de ani şi este studentă la Academia de Muzică din Roma la jazz - muzică uşoară. Ea a luat Menţiunea II, după ce a mai câştigat concursul "Un microfono per San Remo" şi cântă în spectacole alături de solista Anna Tatangelo. Cealaltă Menţiune, a III-a, a luat-o bulgarul Damian Popov, absolvent al Academiei Naţionale de Muzică din Sofia.
Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor a fost obţinut de brăileanca Laura Stoian, pentru grija cu care şi-a ales repetoriul şi pentru prezenţa scenică. Ea are 21 de ani, este absolventă a Liceului de Arte "Hariclea Darclee" şi studentă la Comunicare şi Relaţii Publice Internaţionale. Cea de-a doua melodie interpretată, cu care a impresionat atât juriul, cât şi asistenţa a fost şlagărul "De-ai fi tu salcie la mal", muzica Horia Moculescu, pe versuri de Mihai Maximilian.
Organizatorii au mai oferit şi trei premii speciale: Premiul Centrului de Creaţie - Irina Smolova din Rusia, Premiul de Popularitate - Paul Tomuş din Alba Iulia, şi Premiul Consiliului Judeţean - Valentin Borşu, originar din Bacău, dar acum cetăţean canadian, student la Conservatorul Regal de Muzică din Canada şi posesor al unui certificat de performanţă vocală avansată de la Colegiul Trinity din Londra.
Festivalul "George Grigoriu" - cel mai puternic din ţară, susţin membrii juriului
În timpul decernării premiilor au luat cuvântul atât organizatorii, cât şi membrii juriului. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a vorbit despre perenitatea acestui festival dedicat celor care iubesc muzica uşoară, şi corectitudinea aprecierilor juriului. Membrii juriului, la rândul lor, au subliniat că Festivalul "George Grigoriu" este cel mai puternic concurs de gen din ţară. Multe aprecieri au primit şi membrii band-ului care au acompaniat concurenţii: Marian Georgescu - chitară, Daniel Bouroşu - chitară, Dan Ioniţă - saxofon şi percuţie, Laurenţiu Zmău - baterie, Dan Pirici - percuţie, Eugen Tegu - chitară bas, Andrei Tudor - claviaturi, Ionel Tudor - pian, claviaturi şi conducerea muzicală. Din juriu au făcut parte, alături de preşedintele Marius Ţeicu, Oleg Volontir - muzician din Republica Moldova, compozitorul Cristian Faur, producătorul discografic şi realizatorul de emisiuni televiziune din Italia Franco Ianizzi, textiera Andreea Andrei, fiica maestrului George Grigoriu, compozitoarea Eliane Dambre din Elveţia, reprezentantul Radio România Titus Andrei, muzicianul Horia Moculescu, producătorul şi textierul din Bulgaria Martin Karnolski.
Publicul brăilean s-a mai bucurat în cele trei seri de festival de concerte antrenate susţinute de: Ian Raiburg din Republica Moldova, Adrian Enache, Ştefan Bănică jr. şi trupa Aliose, care a câştigat trofeul festivalului anul trecut.
Festivalul a fost organizat de Centrul de creaţie, Consiliul Judeţean în colaborare cu Radio România şi TVR.
Grupul Steluţe Dunărene - Nişte "broscuţe" adorabile
Mai trebuie amintită prezenţa în festival a cinci mici artişti, grupul "Steluţe dunărene", care au emoţionat publicul în deschiderea fiecărei seri. Cei cinci copii au interpretat foarte frumos o melodie semnată de George Grigoriu, "Broscuţa Oac". Din grupul celor cinci broscuţe adorabile au făcut parte: Valentina Enea, Daiana Voicu, Daria Manolache, Giulia Riga, Biyikolu Ioan Baran. Ei sunt îndrumaţi de profesoara Liliana Toader.
Mezina concursului - Ana Maria Voicu
Deşi Brăila nu a luat decât un premiu, se poate aprecia că cele două concurente au făcut faţă cu brio nivelului ridicat al competiţiei. Prezenţa scenică şi alegerea inspirată a melodiilor, alături de talent şi pasiune pentru muzică, i-au adus Laurei Stoian Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. Ana Maria Voicu a luat doar o diplomă de participare şi un premiu de consolare, însă prestaţia sa a determinat brăilenii din sală să fie mândri de ea şi să o aplaude pentru a o încuraja. Ea a fost mezina concursului, încă nu a împlinit 16 ani, şi este elevă în clasa a IX-a la Liceul Pedagogic. Studiază muzica împreună cu profesoara Liliana Toader.