Thailanda... Picant!
Ardeiul iute accelerează metabolismul, dar beneficiul real al alimentelor picante este acela că taie pofta de mâncare. Mestecatul încet este, de asemenea, o strategie bună de pierdere în greutate, iar consumul de alimente picante face acest lucru mai uşor de realizat.
Polonia... Des!
Polonezii cheltuie de obicei doar 5% din bugetul familiei lor pe mâncare. Făcând o comparaţie, familiile canadiene consumă aproape 30% din totalul bugetului familiei pe restaurante şi mâncare de tip delivery sau fast-food. Pentru a economisi şi a te menţine în formă, urmează sfatul polonezilor care mănâncă acasă mai des. „Oamenii care mănâncă la restaurant au tendinţa de a mânca mai mult şi de a dezvolta obiceiuri alimentare nesănătoase", este de părere Melodie Yong, dietetician la Heart and Lung Institute of St. Paul s Hospital din Vancouver.
Brazilia... Orez şi fasole!
Toate acele trupuri de zeiţe nu arată aşa datorită efortului depus la Carnaval, ci datorită mâncării tradiţionale de care acestea se bucură constant. În urma unui studiu care viza numărul semnificativ al persoanelor obeze, s-a constatat că o dietă care are la bază consumul de orez şi fasole scade riscul de supraponderalitate cu aproximativ 14%. De ce? Pentru că orezul şi fasolea au un conţinut scăzut de grăsimi şi unul mai mare în fibre, lucru care duce la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Germania... Micul-dejun!
75% dintre nemţi iau micul dejun zilnic, format din cereale integrale, pâine şi fructe. Deşi s-au realizat de-a lungul timpului foarte multe studii care încercau să facă populaţia să înţeleagă importanţa micului dejun, nu toţi oamenii par să fi înţeles acest lucru. În urma celor mai recente studii în domeniu, s-a constatat faptul că evitarea micului dejun face ca stomacul să trimită semnale mai dese şi mai puternice la creier atunci când apare senzaţia de foame, lucru ce duce la o supraalimentare şi, implicit, la creşterea în greutate.
„Dacă aş putea face o singură schimbare de impact asupra epidemiei de obezitate, atunci aş alege ca toată lumea să mănânce micul dejun", spune Dr. Arya Sharma, director ştiinţific în cadrul Canadian Obesity Network.
Marea Britanie... Porţii mai mici!
În restaurant, dar şi acasă, britanicii preferă porţiile mai mici, ca un vestigiu raţionalizat de frugalitatea insuflată de cel de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, uneori, deşi porţiile sunt mai mici, femeile aleg şi mai multe porţii de un singur fel, lucru care duce la creşterea în greutate necontrolată. Nutritionistii britanici sunt însă de părere ca o masă „big size" duce la o mărime... „supersize".
Franţa... Încet!
În medie, 92% dintre familiile franceze iau masa împreună seara. Aceste mese ţin de obicei 33 de minute în timpul săptămânii şi 43 de minute în weekend. Deşi nu pare logic, mesele lungi duc de fapt la un consum mai mic de alimente. Este nevoie, în general, de 20 minute pentru ca senzaţia de saţietate să ajungă la creier, iar acesta să realizeze că stomacul este plin. Prin urmare, mănâncă încet şi savurează fiecare înghiţitură!
Rusia... Din propria grădină!
Casele de la ţară unde 51% dintre locuitorii oraşelor mari îşi petrec vacanţele şi weekendurile au aproape întotdeauna... o grădină. Ruşii, recunoscuţi pentru dietele sănătoase, îşi cultivă propriile legume şi fructe, ceea ce îi face în mod automat mai atenţi la alimentaţie. (www.tonica.ro)