Mergi la conţinutul principal

Trucuri de reducere a cheltuielilor cu energia si caldura

Fiecare familie incearca din rasputeri sa-si eficientizeze consumul de energie electrica dar si termica, astfel incit facturile aferente sa fie cit mai mici. Medodele ce ar putea fi aplicate sint multiple, iar rezultatele finale depind in mare parte de bugetul alocat unor astfel de masuri. Faptul ca majoritatea blocurilor din municipiu au fost construite fara a fi luate in calculul proiectarii masuri de eficientizare a consumului de energie termica este un lucru bine stiut de toti. E drept ca, la vremea cind s-au construit, in urma cu 30-35 de ani, nu existau tehnologiile actuale care permit identificarea si aplicarea unor masuri de eficientizare, insa acest "handicap" poate fi relativ usor recuperat cu rezultate surprinzatoare. Un studiu energetic demostreaza ca, de exemplu, pierderile de energie termica intr-un bloc care nu are nici o protectie termica sint de circa 60% din care 15% prin acoperis, 20% prin peretii exteriori, 5% prin subsol si 20% prin usi si ferestre. In aceste conditii, efectul imediat al realizarii unei variante complete de reabilitare termica este scaderea la jumatate a costurilor legate cu energia termica.
In contextul in care tocmai incalzirea locuintei genereaza costurile cele mai mari in bugetul unei familii, datele statistice de mai devreme sint de-a dreptul ingrijoratoare. In cele ce urmeaza ne-am propus sa va prezentam citeva dintre solutiile la indemina oricui, menite sa elimine pierderile. Pornind de la aranjarea mobilei in casa si pina la schimbarea becurilor clasice, toate sint masuri reale, legale si necostisitoare care pot face diferenta si duc la o factura mai scazuta. La un calcul sumar ar rezulta economisiri de sute de mii de lei vechi anual.
Stoparea pierderii caldurii este extrem de importanta, pentru ca o gospodarie consuma in medie in jur de 80% din energie cu termoreglarea. Un prim pas in acest sens este stoparea pierderii de caldura prin perete, pe la ferestre sau usi. Evaluatorii in domeniul termic spun ca jumatate din caldura se risipeste din cauza deficientelor la constructie sau a utilizarii ineficiente a sistemelor de aerisire sau ventilatie. Cheltuielile - uneori astronomice - din timpul iernii cu incalzirea sau cu energia electrica ori gazul natural pot fi reduse, daca se apeleaza la citeva trucuri deloc costisitoare. De exemplu, intre calorifer si perete se poate aseza o folie din aluminiu termoreflectorizanta, care previne risipirea caldurii prin peretele exterior si redirectioneaza o mare cantitate de aer cald catre interiorul camerei. In acest mod, spun specialistii, temperatura din casa creste semnificativ. Ar mai trebui spus ca procedeul este folosit in statele nordice, unde exista un adevarat cult in domeniul eficientei energetice.
De asemenea, in camera este indicat sa se evite asezarea unui obiect de mobilier la o distanta mica de calorifer. Specialistii in instalatii termice spun ca acelasi lucru este preferabil si in cazul perdelelor si draperiilor care impiedica raspindirea eficienta a caldurii in interior.

20% din caldura se pierde prin usi si ferestre

In plus, ferestrele clasice cu rame din lemn pot fi foarte bine etansate prin utilizarea garniturilor de cauciuc, iar produse din aceasta gama se gasesc in majoritatea magazinelor cu profil de constructii. De asemenea garniturile pot fi utilizate si pentru etansarea usilor, atit de interior cit si de exterior. In acest mod simplu poate fi stopat curentul de aer rece care razbate in camere din cauza proastei etanseizari a usilor si ferestrelor, astfel incit se consuma mai putina energie termica pentru incalzirea spatiului respectiv. Mai mult, cei care nu tin neaparat la estetica, pot sa opteze pentru aplicarea a inca unei folii de geam peste cea existenta la ferestre, pentru a dubla rezistenta la scurgerea caldurii din camera. Duse la perfectiune, toate aceste solutii sint incorporate in tehnologia timplariei termopan, este drept ca aici costurile sint un pic mai mari, dar si rezultatele sint pe masura, intrucit prin usi si ferestre, spun specialistii, se pierde cam 20% din caldura. Tot in segmentul solutiilor care necesita investitii pentru a creste eficienta energetica se incadreaza si sistemele de termoizolatie, atit de interior cit si de exterior, precum si tavanele false. Trebuie mentionat aici ca, la nivel national, a fost demarat de mai multi ani un program de reabilitare termica a imobilelor de locuit. Avantajul accesarii acestui program este legat de finantare intrucit doar o treime din costurile aferente reabilitarii este suportat de beneficiar. Dezavantajul ar fi acela ca pe linga birocratia specifica sistemului, trebuie ca toti proprietarii din cladirea respectiva sa fie de acord sa-si faca aceste lucrari. Revenind la eficientizarea consumului de caldura, trebuie subliniat ca cea mai buna metoda de evidentiere a economisirilor rezultate prin aplicarea acestor metode este in contextul realizarii unei contorizari individuale a energiei termice.

Becurile cu halogen - economii de 10 - 15%

Daca trecem in sfera eficientizarii consumului de energie electrica, prima si cea mai la indemina metoda este schimbarea becurilor clasice cu cele economice. Pentru aceasta, energeticienii ne sfatuiesc sa optam, totusi, pentru becurile cu halogen produse ale unor marci cunoscute, pe premiza ca "dai un ban, dar stii ca face". Calculele lor indica faptul ca folosind astfel de becuri, se reduce consumul de energie electrica aferent iluminatului locuintei cu aproape 25%. Factura la curent electric inregistreaza reduceri mai ales atunci cind se face un calcul la nivelul a 12 luni. De exemplu, la o factura medie lunara de 35 lei, economisirea realizata prin schimbarea becurilor clasice este de circa 5 lei, ceea ce intr-un an de zile inseamna 60 lei. O alta metoda este utilizarea de electronice si electrocasnice incadrate in clasa de eficienta energetica mare. Aici tinta o constituie marii consumatori de energie din gospodaria fiecaruia: frigiderul, masina de spalat, fierul de calcat, aparatul de aer conditionat, uscatorul de par sau televizorul. Merita o investitie de acest gen - spun specialistii - pentru ca diferentele intre astfel de produse din clasa energetica A si Aa, pe de o parte, si cele din clasa energetica inferioara, pe de alta parte, se contorizeaza in zeci de kilowati economisiti anual. Intr-o masura mai mica, se pot face economii daca nu mai sint lasate in stand-by ori starea de veghe, asa cum este cunoscuta de majoritatea proprietarilor, electronicele uzuale din casa, denumite de specialisti "vampiri energetici". Este cunoscut faptul ca in aceasta stare aparatele au un consum de curent si chiar daca este mic, el poate inseamna citiva banuti lunar. Exista insa si un revers al acestei metode: utilizarea intensiva a butonului oprit/pornit poate duce la defectarea acestuia, ceea ce inseamna costuri de reparatii.
O alta metoda cunoscuta este aceea ca, pe timpul iernii, folosirea frigiderului sa se faca la un nivel mai redus. Unele persoane recurg chiar la solutia radicala si anume la scoaterea acestuia din functiune si pastrarea alimentelor pe balcon, unde pe timpul iernii este mai frig decit in restul camerelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro