Mergi la conţinutul principal

Troita aviatorilor la Baraganu

Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi Filiala Braila are in proiect ridicarea unei troite in comuna Baraganu, pentru cinstirea memoriei eroilor care au luptat in al doilea Razboi Mondial. Initiativa ii apartine presedintelui ANVR Braila, Bartu Buzea, care a descoperit documente ce atesta existenta, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a unui aerodrom in localitatea Cioara- Doicesti, actualmente Baraganu, folosit de o escadrila de vinatoare romana si de una germana. Presedintele ANVR Braila a initiat demersurile necesare obtinerii de autorizatii si a identificat locul pentru amplasarea troitei, in zona Bisericii din comuna. "Am discutat cu primarul din comuna si cu preotul, toti sint de acord sa se rezolve aceasta problema. La Baraganu nu este decit o singura placa comemorativa intr-o sala de clasa. I-am facut o adresa preotului, poate este nevoie sa solicite aprobare de la superiori. Secretarul general al judetului, Nicu Filote, este singurul care ma ajuta aici", a declarat Bartu Buzea.
Proiectul este generos, implicind construirea unui adevarat monument, placat cu marmura, pe care vor fi inscrise numele aviatorilor din escadrila de la Cioara- Doicesti, nume care vor ramine pentru posteritate alaturi de cele ale sponsorilor care vor contribui financiar la ridicarea troitei. "Se va face un platou intii, iar noi venim cu materialul, placile cu care se imbraca sint de marmura. Crucea va fi inalta de 3 m. Sub traversele de marmura groasa de 10-15 cm, pe o placa voi scrie toate numele aviatorilor, iar in stinga, pe cealalta placa, aduc multumiri celor care au contribuit financiar sau material. Vreau sa duc acolo 6-8 banci cu care voi inconjura troita, un fel de parc sa fie, voi planta si niste pomi. Vreau sa rezolv problema aceasta in primavara, dar trebuie sa string banii.Trebuie vreo 50 de milioane. Proiectul il face atelierul de pietrarie, de unde am cerut si un deviz. Am intelegere cu Credit Bank, mi-a promis si Consiliul Judetean, au zis ca dau 10-15 milioane, si de la Primaria Baraganu am promisiuni. Voi da si eu, din saracia noastra, ca traim din cotizatia veteranilor. Inainte de 29 aprilie, vreau s-o realizez. Treaba va merge repede", spune Bartu Buzea, cu increderea omului pe care nu-l opreste din drumul sau nici o piedica.

Fostul comandant al aerodromului, o legenda vie a aviatiei romanesti

Initiativa a fost salutata de Liga Aviatorilor, din care face parte si fostul comandant al escadrilei, general aviator (r) Ioan Dicezare, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul. Fostul sublocotenent are in prezent 92 de ani, traieste la Bucuresti si a intrat intrat in legendele aviatiei, cu 40 de victorii, alaturi de printul Constantin "Bazu" Cantacuzino, care si-a inscris in palmares 68 de victorii, capitanul Alexandru Serbanescu, care a doborit 60 de avioane inamice sau locotenentul Tudor Greceanu, cu 42 de victorii. Evenimentele de la 23 august 1944 l-au prins pe Ioan Dicezare pe aerodromul Cioara- Doicesti, judetul Braila. Dupa mai bine de 60 de ani, destinul a vrut sa-l puna fata in fata cu unul dintre fiii acelor locuri: Bartu Buzea. Intilnirea celor doi a avut loc anul trecut, la Bucuresti, fiind invitati ai premierului cu ocazia sarbatoririi Zilei Armatei. "Sint nascut si crescut pina la 11 ani in satul Cioara-Doicesti, actualmente Baraganu si m-am interesat de comandantul escadrilei de vinatoare care a fost pe teritoriul comunei. Comandantul traieste si l-am intilnit anul trecut. Domnul general este putin mai inalt decit mine, cu nasul coroiat, ca un vultur si cunoaste germana la perfectie. Este in liga aviatorilor si ei m-au invitat acum vreo doua luni la Cercul Militar, am fost cetateanul de onoare al lor. Le-am povestit si toti s-au bucurat ca se fac treburile astea. La inaugurare vor veni toti aici, cei din Liga aviatorilor, sint invitatii mei. Ei s-au oferit, “sa nu cumva sa faci ceva fara sa stim si noi, vrem sa participam, pentru ca ce vrei sa faci acolo e o treaba buna” si ii invit in momentul cind vom sfinti troita. Trebuie sa fim atenti ce lasam in urma, noi vom disparea", a incheiat Bartu Buzea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro