* premiul pentru cel mai bun solist instrumentist a fost adjudecat de Daniele Cordisco, iar premiul pentru cel mai bun solist local de Giovanna Magro, ambii din Italia * în total, au fost 14 concurenți care au evoluat pe scena Casei Tineretului, weekendul trecut * festivalul a fost unul de excepție, iar organizatorii au pus la bătaie premii în valoare totală de 13.000 de euro
Festivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu", Ediția a VIII-a, desfășurat timp de trei zile, pe scena Casei Tineretului din municipiul Brăila - în perioada 29 - 31 octombrie a.c. - și-a desemnat câștigătorii.
Astfel, Trofeul "Johnny Răducanu" al ediției din acest an a festivalului, în valoare de 4.000 de euro, a fost adjudecat de elvețianul Baptiste Pfaff-Stanek, care a reușit să convingă juriul prin prezența și prestația sa, iar Premiul pentru cel mai bun solist instrumentist, de 1.500 de euro, a intrat în posesia italianului Daniele Cordisco. Interpreta Giovanna Magro, prezență încântătoare la festival, a impresionat juriul prin vocea sa, intrând, astfel, în posesia Premiului pentru cel mai bun solist vocal, de 1.500 de euro. Premiul pentru cea mai bună formație, de 3.000 de euro, a fost adjudecat de Fokuskatzli (Elveția, Anglia, Italia, Spania), iar Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret (1.500 euro) a fost câștigat de Fernando Brox Trio (Spania). Nu în ultimul rând, Premiul pentru cea mai bună compoziție, de 1.500 de euro, a intrat în posesia formației Vark3S (Italia).
Cea de a VIII-a Ediție a Festivalului Intenațional de Jazz "Johnny Răducanu", de anul acesta, s-a desfășurat în perioada 29 - 31 octombrie, pe scena Casei Tineretului din Brăila. Organizatorii festivalului - Consiliul Județean Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila au fost nevoiți să schmbe, în ultimul moment, ora de începere a spectacolelor pentru toate cele trei seri de festival - 29, 30 și 31 octombrie - de la ora 19.00 cum era prevăzut inițial, la ora 17.00, din pricina reglementărilor privind combaterea pandemiei de coronavirus. Din fericire, spectacolele nu au fost amânate, așa cum s-a întâmplat cu alte asemenea evenimente programate în țară.
În ultima zi a festivalului, 31 octombrie, în holul Casei Tineretului, a avut loc lansarea CD-ului aparținând Nicolas Simion Quartet și intitulat sugestiv "Tribute to Johnny". Festivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" - Ediția a VIII-a s-a bucurat de participarea unor formații și soliști de renume din lumea jazzului, iar acompaniamentul a fost asigurat de Andrei Tudor Band (Andrei Tudor - bandleader, Sebastian Burneci - trompetă, Laurențiu Zmău - percuție, Adrian Flautistu - bass/contrabas și Liviu Negru - chitară). Finalul (31 octombrie) a debutat în forță, cu recitalul Nicolas Simion Quartet și Michael Cretu (solo), plus festivitatea de premiere a câștigătorilor festivalului.
Supranumit "Mr. Jazz of Romania" de către marele jazzolog american Leonard Feather, Johnny Răducanu, pe numele său adevărat Răducanu Crețu, a fost descendentul unei vechi familii de lăutari din Brăila, contrabasist, pianist, compozitor, aranjator și lider de formație - cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din toate timpurile - apreciat deopotrivă în țară și în străinătate. S-a născut pe 1 decembrie 1931 la Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste 300 de ani, de pe vremea lăutarului Petrea Crețu Solcanul. Mama lui Johnny cânta la pian. La rândul său, tatăl lui Johnny, Costică Crețu, cânta la contrabas și însoțise trupa de operă Leonard în mai multe turnee.
Și-a făcut studiile primare la Brăila, iar pe cele muzicale de pian le începe la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea prof. Giuseppina Papanti, în cadrul Societăți Filarmonice "Lyra" Brăila. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a-și ajuta familia, Johnny Răducanu a cântat la acordeon, la petrecerile organizate de ofițeri. A studiat, apoi, la Școala de Muzică din Cluj, pe care a absolvit-o în 1953 (clasa de contrabas) și la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", din București (1953-1956). În anul 1953, Maria Tănase îl ia pe Johnny în formația ei, în calitate de contrabasist. În acea perioadă, artistul cânta în mai multe cluburi din Mamaia, iar în perioada 1957-1971 a făcut parte din orchestra Casei de discuri "Electrecord". A întreprins turnee în Europa și în Statele Unite și a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din anul 1971). În anul 1976, i-a fost conferită Diploma de merit de către Departamentul cultural al Statelor Unite, iar în anul 1987 a devenit membru de onoare al Academiei "Louis Armstrong" din New Orleans. În anul 1997, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Brăilei, iar în anul 2008 Diploma de membru de onoare al Societății Filarmonice "Lyra" Brăila și medalia jubiliară "Lyra 125". Celebrul Johnny Răducanu a trecut la cele veșnice la data de 19 septembrie 2011.