Mergi la conţinutul principal

Trofeul Festivalului Internațional de Muzică Ușoară “George Grigoriu” a rămas în România

* trofeul a fost adjudecat de Dominique Simionescu, o artistă în devenire ce promite mult prin creativitatea și muzicalitatea ei * în cele trei zile de festival, dincolo de concurs, iubitorii de muzică s-au putut bucura de recitaluri susținute de Paula Seling, Vunk și Pepe

 

Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, și Primăria Municipiului Brăila au organizat în perioada 3 - 5 iunie cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară “George Grigoriu”. Au fost trei seri de neuitat și un regal de muzică ușoară, o ediție multiculturală, o reverență adusă maestrului George Grigoriu, a cărui muzică a răsunat din nou la Brăila. Festivalul a rămas consecvent menirii sale de promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente.

Evenimentul s-a desfășurat pe două secțiuni: concurs (21 de participanți din România, Bosnia Herțegovina, Italia, Macedonia, Bulgaria, Kazahstan, Ucraina) și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, Paula Seling, Trupa Vunk și Pepe&Band, a căror muzică, făcută să deschidă inimi, a cucerit publicul și a oferit ascultătorilor ocazia de a trăi o experiență muzicală inedită. Piese precum “Ploaia”, “Pleacă” sau “Numai Iubirea” au ridicat publicul în picioare, iar succesul artiștilor a fost răsplătit cu aplauze entuziaste și urale fără oprire, fotografii și sesiuni de autografe.

După trei zile de festival, cu zeci de ore de repetiții alături de inegalabila orchestră de acompaniament condusă de maestrul Ionel Tudor, trofeul a fost adjudecat de România, prin Dominique Simionescu, din Sibiu, o artistă în devenire ce promite mult prin creativitatea și muzicalitatea ei, prin deosebita prezență scenică și dorința arzătoare de a transmite publicului emoția spectacolului, emoția muzicii ei.

Multiculturalitatea și-a spus cuvântul și de această dată, dovadă fiind faptul că atât premiile I, II și III, cât și mențiunea, au mers peste hotare, în Italia și Kazahstan, prin vocile Martei Verrecchia, Sangina Sharipova, Federica Raimo și Davide Cascini. Tânărul talent promițător, Theodor Andrei, a adjudecat premiul oferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

“Nici Holul Casei Tineretului nu s-a lăsat mai prejos, întrucât straiele de sărbătoare ce-l onorau cu prezența, de la covorul roșu și florile ce parcă se înclinau în fața publicului, au invitat participanții la momente culinare, oferite cu sprijinul partenerilor evenimentului dar și lansarea de carte “Un secol de muzică” a muzicianului deja consacrat Tudor Andrei sau la întâlnirea cu moda, prin prezența designer-ului vestimentar, Florentina Giol. Nu au lipsit din program nici interviurile cu invitații și concurenții, ce ne-au împărtășit, la cald, emoțiile și opiniile cu privire la această ediție a festivalului, iar amfitrionii evenimentului, inegalabilii Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu au fost cei care nu numai că au dat lecții muzicale la scenă deschisă ci și care au revendicat ropote de aplauze”, a transmis CJCPCT Brăila printr-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost transmis live, pe postul național TVR3, iar cei care nu au reușit sa achiziționeze bilete au putut urmări prestația participanților de pe esplanada Casei Tineretului Brăila.

 

 

Un festival de marcă al Brăilei

Așa cum v-am mai informat în ediția on-line a cotidianului nostru, festivalul-concurs „George Grigoriu” are drept scop promovarea muzicii ușoare autentice, afirmarea și lansarea tinerelor voci, stimulând valorile interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii ușoare românești și europene. Festivalul se desfășoară pe două secțiuni: concurs și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului.

De-a lungul celor XVI ediții ale festivalului au susținut recitaluri artiști consacrați ai muzicii ușoare românești: Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Aurelian Temișan, Gabriel Cotabiță, Marcel Pavel, Angela Similea, Ovidiu Komornic, Paula Selling & Ovi, The 50’s, Ștefan Bănică Jr. și Rock’n’Roll Band, Luminița Anghel, Pepe, Proconsul, Monica Anghel, Nico, Talisman, Connect-R, Direcția 5, Iris, Vunk, Corina Chiriac, Laura Bretan, care au fost de un real succes. De asemenea, juriul festivalului a reunit personalități ale genului.

Festivalul este un proiect intercultural ce se desfășoară sub numele celui înscris în Cartea de Aur a muzicii ușoare românești și internaționale, compozitorului român George Grigoriu, a cărui activitate artistică este recunoscută prin numeroasele sale creații muzicale lăsate moștenire noilor generații de muzicieni.

Pasiunea sa pentru muzică este  celebrată în fiecare an, la Brăila, orașul său natal și totodată sursa de inspirație pentru ceea ce avea să devină repertoriul marelui compozitor George Grigoriu. Acesta a compus muzică pentru 40 de filme artistice de lung metraj, muzică de balet și corală, musicaluri și operete.

Printre numele sonore ale muzicii ușoare românești cu care George Grigoriu a colaborat se numără Margareta Pâslaru, George Nicolescu, Angela Similea, Cristian Popescu, Stela Enache, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Doina Badea, Luminița Dobrescu, Pompilia Stoian, George Enache, Paul Surugiu (Fuego), Marina Florea și mulți alții.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro