• după un maraton de muzică şi veselie, joi seara s-a încheiat cea de a Xlll-a ediţie a Festivalului Internaţional de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”
Cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, desfăşurat între 16 şi 18 iulie pe scena de la Esplanada Dunării din Braila, s-a încheiat joi seara, cu Gala Laureaţilor şi cu un superb recital al interpreţilor de muzică populară Angelica Flutur şi Cornelia şi Lupu Rednic. Organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, festivalul a reunit în acest an 29 de concurenţi din toate zonele ţării şi din ţările riverane Dunării, dar şi solişti îndrăgiţi, care au susţinut recitaluri în fiecare seară: Gelu Voicu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan Cigu şi Horaţiu Cigu, Cornelia şi Lupu Rednic şi Angelica Flutur. Ca de obicei, concurenţii şi soliştii au fost acompaniaţi de Orchestra Lăutarii din Republica Moldova, sub bagheta diirijorală a maestrul Nicolae Botgros, iar prezentatorii acestui eveniment au fost Adina Roşca şi Cătălin Doinaş.
În serile de concurs, participanţii la această ediţie au fost jurizaţi de nume sonore ale folclorului: Elise Stan – preşedinte, Doina Işfănoni, Daniela Gibescu, Niţă Frăţilă, Oana Petrică, Petrea Gogu, Alexandru Mica.
Joi seara, concurenţii au urcat cu emoţie pe scenă, unde au cântat imnul Festivalului, “Dunăre potecă lină”, au primit diplome de participare şi buchete de flori, după care a început decernarea premiilor.
Opt concurenţi au primit câte un premiu special, constând într-o Antologie a folclorului românesc, însumând 780 de melodii, 620 dintre acestea fiind cu interpretări vocale. Câştigătorii premiului special sunt: Marica Aurora Mihaela din Bucureşti; Dolhaşcanu Mihăiţă, care a reprezentat zona Moldovei; Firuca Cina, reprezentantă a Serbiei; Ursachi Liliana Iustina – Suceava; Bileţchii Tudor, reprezentând Republica Moldova; Nicoleta Ghelase, Brăila; Stelian Păun - zona Vlaşca; Bozbici Larisa –Lucreţia, zona Năsăud.
Premiul de popularitate, în valoare de 500 de euro, a fost câştigat de Asan Elvis Matsun, din Constanţa, care a reprezentat zona Dobrogei, iar Premiul pentru autenticitatea costumului popular, în valoare de 500 de euro, a fost câştigat de Alexandru Pop, din Ţara Zarandului.
Premiul al III-lea, în valoare de 1000 de euro, a fost câştigat de Firuca Čina, din Serbia, Premiul al II-lea, în valoare de 1500 euro, a fost câştigat de Anişoara Popescu, din Romanaţi-Olt, iar Premiul I, în valoare de 3000 de euro, a fost câştigat de Florin Mihalache, din Banatul de Munte.
Trofeul Festivalului Internaţional de folclor “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” ediţia a XIII-a, în valoare de 5000 de euro, a fost câştigat de tânăra Silvia Timiş, 21 de ani, care a reprezentat zona Maramureşului.