Trofeul celei de a X-a ediţii a Festivalului internaţional de muzică populară "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" a ajuns în Serbia. Grupul Dunav, format din patru tinere cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, studente la Facultatea de Muzică din Belgrad a reuşit să cucerească juriul, dar şi publicul prezent în perioada 26-28 iulie 2016 pe Esplanada Dunării de la Brăila prin acurateţea interpretării, autenticitatea costumelor, dar şi prin tinereţea şi bucuria de a cânta şi de a transmite mesajul cântecelor din zona pe care au reprezentat-o. Premiul l a fost câştigat de Constantin Cosmin Herăscu, 21 de ani, care a reprezentat zona Olteniei, cel de al doilea a fost atribuit Iulianei-Andrada Iordache, 21 de ani, din Dâmboviţa, iar premiul al treilea a ajuns în Valea Vasluiului, la Raluca Radu, de 19 ani. Cele două premii speciale au fost câştigate de Denisa Ioana Bărbat, de 18 ani, pentru autenticitatea costumului popular din zona Secaşelor- Alba, iar Premiul pentru popularitate i-a revenit brăilencei Nicoleta Ghelase, 26 de ani.
Reamintim că în ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" au urcat pe scena de pe Esplanada Dunării 30 de concurenţi din România, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina, iar organizatorii acestui festival - Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Brăila, cu sprijinul Primăriei Municipiului au acordat 5000 euro -pentru Trofeul concursului; 3000 euro - Premiul l; 1500 euro-Premiul al ll-lea; 1000 euro - Premiul al lll-lea, dar şi premii speciale, pentru autenticitatea costumului popular şi pentru popularitate, în valoare de câte 500 euro fiecare.
Aprecierea calităţilor artistice vocale, precum şi autenticitatea portului, au fost făcute de către juriul format din: prof. dr. etnomuzicolog Elise Stan, producător TVR, preşedintele juriului; prof. dr. Doina Işfănoni - Muzeul Satului Dimitrie Gusti; dr. muzicolog Daniela Gibescu - reprezentant Electrecord; Oana Petrică - director adj. Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale - Institutul Naţional al Patrimoniului; prof.univ dr. Niţă Frăţilă - Academia de Arte Novi Sad, Serbia; Valentin Marin - director al postului de radio Antena Satelor, SRR; conf.univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin - Universitatea Craiova.
Pe toată durata festivalului, concurenţii, dar şi soliştii de muzică populară care au susţinut recitaluri au fost acompaniaţi de orchestra " Lăutarii" din Chişinău, sub bagheta magică a maestrului Nicolae Botgros. După concertele susţinute de Steliana Sima şi Viorica Macovei, care au interpretat melodii din Oltenia şi, respectiv Moldova în primele două seri, seara de Gală a Festivalului a fost încununată de muzică din Ardeal, cu Ovidiu Homorodean, zona Orăştie, Hunedoara şi Cristian Pomohaci, care a interpretat binecunoscutele melodii de pe Someş şi zona Bistriţei şi care a electrizat şi a sensibilizat până la lacrimi publicul brăilean.