Mergi la conţinutul principal

Trofeul Festivalului „George Grigoriu”, adjudecat de Matteo Spanu, din Italia

• în weekend, la Casa Tineretului, s-a desfășurat cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu”, dedicat memoriei marelui compozitor născut la Brăila • au evoluat 24 de concurenți, 12 străini și 12 din România, iar Marele Trofeu, însoțit de un cec de 4.000 de euro, a fost câștigat de Matteo Spanu, din Italia • Premiul I a revenit interpretei Almagul Battaliyeva, din Kazahstan

 

În zilele de 24, 25 și 26 mai, a avut loc, la Casa Tineretului, cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu”, eveniment dedicat memoriei marelui compozitor brăilean al cărui nume îl poartă.

Concursul popriu-zis, la care au fost admiși în urma preselecțiilor 24 de concurenți cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani (12 străini și 12 din România) a fost completat cu recitalurile de excepție susținute de „Zdob și Zdub” (24 mai), Horia Brenciu și HB Orchestra (25 mai) și Andra (26 mai) dar și de lansări de carte, prezentări de modă, interviuri și proiecții.

Premiile ediției 2024 a Festivalului „George Grigoriu” au fost următoarele: Trofeul „George Grigoriu” - 4.000 de euro; Premiul I - 2.000 de euro; Premiul II - 1.500 de euro; Premiul III - 1.000 de euro; Menţiune - 500 de euro.

Duminică, 26 mai, la Casa Tineretului, s-a desfășurat Gala Laureaţilor Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară „George Grigoriu” - ediția a XIX-a, în urma căreia au fost acordate următoarele premii: Trofeul „George Grigoriu”: Matteo Spanu - Italia; Premiul I: Almagul Battaliyeva - Kazahstan; Premiul al II-lea: Tancredi Maryam - Italia; Premiul al III-lea: Iorio Ylenia - Italia; Mențiune: Duet Erica Candelaresi & Flavia Buoncristiani - Italia; Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Ioan Rareș Andrei - România; Premiul special „Pompilia Stoian”: Stoleru Samira-Maria - România; Premiul special: Solomie Maria-Anastasia - România. Seara s-a încheiat cu un super recital susținut de Andra.

Organizat de Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Primăria Municipiului Brăila, Festivalul Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu” reprezintă un „eveniment competitiv, prestigios, ce a rămas consecvent menirii sale de a promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente”.

La preselecții au participat concurenți din Brăila, Bușteni, Slobozia, Ilfov, Vaslui, Botoșani, Arad, Neamț, Argeș, București, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Constanța, Pitești, Roman, Galați, Teleorman, Iași, Craiova, Tecuci, Târgu Bujor și Mizil, precum și din Italia, Cipru, Ucraina și Kazahstan. Au rămas în concurs un număr de 24 concurenţi, 12 străini și 12 din România, care au evoluat pe scena Casei Tineretului, în perioada 24-26 mai. Aceștia au interpretat o piesă în limba maternă a țării pe care o reprezintă și o piesă din creaţia compozitorului George Grigoriu, ceea ce a atras de la sine zeci de ore de repetiții necesare pentru fixarea repertoriului și a tonalităților alese. Rezultatul acestui proces laborios a fost transpus într-un spectacol extraordinar, care a transformat Brăila, preț de trei zile, în capitală a muzicii ușoare românești.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro