Mergi la conţinutul principal

Trofeul "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii" a plecat la Olt

Duminica seara, pe Esplanada, s-a desfasurat Gala Laureatilor Festivalului Concurs International de Muzica Populara "Cintecul de dragoste de-a Lungul Dunarii".
Seara a fost deschisa de recitalul vedetei de muzica populara Matilda Pascal Cojocarita, care a venit la Braila alaturi de sotul si partenerul ei de scena. "Ma aflu pentru prima data la Braila. Am luat o piatra in gura de pe malul Dunarii, asa cum se spune si o voi duce acasa la Bistrita", a marturisit brailenilor cintareata.
Dupa ce Matilda Pascal Cojocarita si-a incheiat recitalul, a urmat momentul mult asteptat, Gala Laureatilor.
Premiul I, in valoare de 7.000 de lei, a fost inminat de catre presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, concurentei din Olt, Georgeta Chitoran. Aceasta a cintat pentru brailenii strinsi in numar mare pe Esplanada, cele doua melodii cu care a participat in concurs. Premiul II, a carui valoare s-a ridicat la 5.250 lei, a revenit Tamarei Stritki din Serbia si a fost inminat de presedintele juriului, Elise Stan, etnomuzicolog si realizator de emisiuni folclorice la televiziunea romana.
Pentru ca saptamina aceasta Elese Stan implineste 55 de ani, prezentatoarea evenimentului, Iuliana Tudor, de la TVR, in complicitate cu directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu si presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu i-au pregatit sarbatoritei o surpriza de proportii. Aflata pe scena pentru a inmina premiul II, Elise Stan a fost luata pe nepregatite, iar emotiile au coplesit-o. "Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut pentru Braila si deoarece in curind impliniti o frumoasa virsta, noi va uram “La Multi Ani”, sa fiti sanatoasa si tot ceea ce va doriti", a spus Gheorghe Bunea Stancu. Din partea Consiliului Judetean, Elise Stan a primit diploma de excelenta, dar si cubul de cristal cu insemnele judetului Braila. Surprizele pentru presedintele juriului nu s-au oprit aici. Din partea Centrului de Creatie, Elise Stan a primit un sal cu insemnele festivalului "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii", tesute in borangic. "Sint coplesita! Este o surpriza absolut extraordinara pe care mi-au facut-o presedintele CJ si Maria Puscaciu. Trebuie sa multumesc lui Dumnezeu pentru ca mi-a prilejuit intilnirea cu dumneavoastra, pentru ca am intilnit-o pe Iuliana, pe maestrul Botgros si orchestra “Lautarii”, pe Gheorghe Bunea Stancu, pe Maria Puscaciu. Nu contenesc a va multumi in fiecare clipa, in fiecare moment. Nu voi uita niciodata ca am fost sarbatorita, aici, la Braila", a spus vizibil emotionata, Elise Stan.
Premiul III, a carui valoare s-a ridicat la 3.500 de lei, a fost inminat Izabelei Tomita din Dolj, chiar de primarul municipiului Braila, Aurel Gabriel Simionescu.
Festivitatea a continuat cu acordarea celor trei mentiuni. Mentiunea I a fost acordata de catre vicepresedintele CJ, Florin Mija lui Ion Chiripuci din Giurgiu, mentiunea II a mers catre Violeta Geapana din Serbia si a fost inminata de catre prof. univ. dr. la Universitatea din Novi Sad, Nita Fratila, membru al juriului, iar mentiunea III a fost acordata Nataliei Ciobanu din Ucraina, de catre Giana Patrascu, vicepresedinte CJ.
Toti concurentii au primit diploma de participare. Fiecare premiat a mai interpretat una dintre melodiile din concurs.
Cea de-a doua editie a Festivalului Concurs International de Muzica Populara "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii" s-a incheiat cu recitalul artistului, Gheorghe Turda. Timp de aproape jumatate de ora, el a destins brailenii cu cintece acompaniate de orchestra "Lautarii", condusa de maestrul Nicolae Botgros.
La finele evenimentului cit si intre evolutiile invitatilor, orchestra "Lautarii" a oferit scurte bijuterii muzicale din folclorul romanesc, dovedindu-si maiestria. Miile de braileni prezenti s-au bucurat astfel de Festivalul International de Muzica Populara, aratind ca sint dornici de acest gen de distractie.
Juriul Festivalului International "Cintecul de dragoste de-a lungul Dunarii" a fost format din: presedinte - Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la televiziunea romana si membrii: Nita Fratila - prof. univ dr., specializat in etnomuzicologie, de la universitatea din Novi Sad, Elena Gavrilutiu, de la Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, prof. Paraschiva Moise, de la Centrul de Creatie si prof. Maricica Lupu, de la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius".
Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judetean si Centrul de Creatie Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro