"Ma bucur ca spiritul care m-a animat dintotdeauna, cultul exceptionalitatii performantei, al stilului sint preluate in mod fericit de tinerii artisti romani carora le stau mereu atit de aproape", a declarat soprana Mariana Nicolesco, la Gala UNESCO 2006.
Spectacolul final, precedat de o cuvintare a Presedintelui Conferintei Generale UNESCO, s-a intitulat "Flautul fermecat... si nu numai!" si a fost conceput de o mare iubitoare a muzicii, Mehri Madarshahi, si de asociatia pe care o prezideaza, denumita "Melodii pentru Dialogul intre Civilizatii". Potrivit unui comunicat de presa, originalitatea manifestarii a constat in implicarea in spectacol, alaturi de orchestra de tip clasic ce a cuprins, printre altii, si violonisti romani, a unei orchestre compusa ad-hoc din artisti populari din peste 20 de tari. Acestia au improvizat pe tema mozartiana la instrumente dintre cele mai diverse (tablas din India, oud din Kowelt si Bahrain, daf, tar si setar din Iran, erhu din China si altele), pentru care sint recunoscuti, adesea la nivel international, ca maestri, si care au stiut sa aduca tonalitati specifice bucuriei de a face muzica impreuna cu ceilalti artisti. O mare surpriza, incununata de un considerabil succes, precedind spectacolul mozartian, a constituit-o improvizatia oferita de aceasta orchestra pe tema Rapsodiei Romane, de George Enescu.
Dupa cum a declarat marea soprana Mariana Nicolesco, spectacolul s-a bucurat de un imens succes, renumele sopranei Sumi Jo, din Coreea de Sud, in Regina Noptii, nefiind nici pe departe un impediment pentru triumful debutantei Aurelia Florian din Brasov, cea mai aplaudata alaturi de baritonul Peter Kalman din Budapesta, interpretul rolului Papageno.