* căile de acces către spațiile comerciale ale mai multor blocuri din municipiul Brăila au ajuns într-un stadiu de degradare incalificabil, iar situația pare imposibil de rezolvat * asta deoarece cei care ar trebui să rezolve aruncă responsabilitatea de la unul la altul și nimeni nu face nimic - asociații de proprietari, administratorii spațiilor comerciale, autoritățile locale
Starea deplorabilă a treptelor de acces către spațiile comerciale de la parterul unor blocuri situate în câteva zone intens circulate ale Brăilei este o situație ce persistă de ani de zile, fără nicio șansă de rezolvare în viitorul apropiat. S-a ajuns aici inclusiv din cauza unei legislații neclare legate de obligațiile asociațiilor de proprietari dar și privind autoritățile locale. Concret, fiind vorba despre blocurile care au trepte de acces pentru pietoni către spațiile comerciale există contradicții legate despre cine trebuie să întrețină/repare aceste trepte. Unele ajunse într-un hal de distrugere care poate conduce și la accidentarea pietonilor.
Dar să prezentăm cele mai elocvente exemple, care pur și simplu ne fac orașul de râs. Blocurile B33 și B34 de la intersecția bulevardului Dorobanților cu strada 1 Decembrie 1918, aproape de Piața Halelor, unde ești obligat să ocolești zona ca să nu îți rupi picioarele. Aici, după 1990, a fost și o perpetuă schimbare a destinației spațiilor comerciale, aspect ce nu a depins de asociațiile de proprietari ale celor două blocuri, conduse de oameni gospodari, care au făcut din curtea interioară o oază de verdeață, cu liniște și flori. “Sunt probleme din cauza celor care au transformat gangul în toaletă publică, dar mai ales ne luptăm cu o societate care a preluat spațiile comerciale și le-a închiriat pe bani grei, considerând că nu are nicio obligație privind întreținerea treptelor și a spațiului pietonal. De fapt, suntem de 7 ani în proces cu respectiva societate, care deține și o farmacie de unde, printr-o țeavă, se scurge apa pe trepte. A desființat o copertină, iar cei 80 cm aferenți blocului nu mai sunt ai asociației și nici nu plătește pentru folosirea acestora. Ne întrebăm cum și cine i-a dat diverse autorizații, inclusiv acte cadastrale etc”, ne-au declarat Pavel Dumitru și Vasile Bejan, președinții Asociațiilor de Proprietari 695 și 406, de care aparțin cele două blocuri. Pe lângă lupta în justiție cu firma care a pus mâna pe spațiile comerciale de la parter, responsabilii celor două asociații de proprietari se plâng și de ”asaltul” permanent al scandalagiilor și tupeiștilor care se aciuează noaptea în zona scărilor de acces, făcând gălăgie și provocând distrugeri. ”În legătură cu găștile care fac seară de seară gălăgie, sparg semințe, consumă băuturi alcoolice etc, cerem un sprijin mai consistent din partea Poliției Locale, iar Primăria să ne ajute în rezolvarea problemei treptelor. Deoarece asociațiile noastre nu au banii necesari lucrărilor de reabilitare”, ne-au spus cei doi.
”Ping-pong” de responsabilități între asociații de proprietari și comercianți, prin tot orașul...
La mică distanță de blocurile amintite, alt aspect asemănător: la blocul B10 (intersecția Dorobanți / Albinei). Totul e dezolant, la fel, de ani de zile. Și aici spațiile comerciale au avut alți stăpâni. “Nu a interesat pe nimeni treptele din fața spațiilor comerciale, pline de bălării, considerându-se că noi trebuie să reparăm ceea ce s-a distrus în timp și prin neglijență. Avem probleme și cu doi comercianți care nu își achită în totalitate obligațiile față de asociație, au un limbaj neadecvat, iar unul dintre ei a închis abuziv un spațiu dintre blocuri destinat accesului pompierilor și pentru evacuarea locatarilor. Consider că Legea nr. 230 era mai bună, iar cea care a înlocuit-o (Legea nr.196 n.n.) este neclară. Oricum, asociația nu are atâția bani să repare treptele distruse, iar pentru problemele cu care ne confruntăm vom solicita, cu toată încrederea, sprijinul dlui primar”, ne-a declarat Gica Țigănuș, administratorul AP 378.
Altă zonă (ultracentrală) a orașului, alte trepte distruse: la intersecția Căii Călărașilor cu strada Griviței, bl.4 bis, Romarta Nouă. Am stat de vorbă cu Nicu Butiseacă, adiministratorul AP 55, și el supărat despre halul în care au ajuns treptele din marmură și cele din travertin. Unele din cauza tasării terenului dar și a proastei utilizări a rețelei de utilități din apartamente sau magazine. “Căutăm un constructor să reparăm treptele de acces strict către apartamente, însă despre cele din marmură, dinspre Călărași, vorbiți cu d-na Maria Coroș (administratorul unui spațiu comercial n.n.)”. Adeptă a principiului “pentru orice problemă există o rezolvare”, Maria Coroș, fost consilier local, ne-a declarat: “Acele trepte din marmură nu s-au distrus din cauza aprovizionării magazinului meu, ci a unor copii care se dădeau pe ele cu skybordurile, bicicletele sau patinele cu rotile. Toată ziua mă certam cu ei, dar degeaba. Oricum, mă voi ocupa de rezolvarea problemei treptelor”. Iată, așadar, singura situație, unde măcar am găsit bunăvoință de intrare în normalitate. Să vedem, urmările...
Dar ce să spui despre treptele distruse de la intrarea în sediul unei autogări de pe Calea Călărașilor, unde cândva a funcționat o centrală telefonică. Acum, autogara și-a mutat adresa, ușile sunt închise, iar totul arată dezolant: un copac obturează intrarea în clădire, treptele sunt făcute zob, iar în spatele acestora se află anvelope uzate, gunoi și un loc devenit “toaletă publică” pentru nesimțiți.
Sunt probleme cu treptele măcinate de timp și intemperii și la blocul 2 Romarta Nouă. Și fiindcă administratorul Rodica Chiriță, de la AP 82, este recunoscută pentru spiritul ei gospodăresc și implicarea în toate problemele zonei, i-am solicitat o opinie despre treptele de la blocul 2, acestea fiind utilizate zilnic de sute de cetățeni care merg spre ANAF sau faleză. “Toți brăilenii știu de zona de promenadă numită “la colonade”, cu sutele ei de tuburi fluorescente și stâlpi placați cu travertin. Cum, necum, acest spațiu a devenit spațiu comercial, iar privind treptele de acces, noi asociația le-am reparat pe cele dinspre Călărași, fiind folosite și de către locatari. Însă nu este obligația noastră să reabilităm și treptele care acced către spațiile comerciale, de ani de zile închise”.
Iată, așadar, aspecte nedemne pentru o lume civilizată, iar cât privește cine, cum și cu ce fonduri trebuie să rezolve lucrurile, cei care se confruntă zilnic cu aceste probleme încă mai nutresc speranța că autoritățile locale vor interveni legal, cu promptitudine și sprijinul necesar.