Abia întors de la o întâlnire organizată în Bucureşti cu echipa de management a proiectului finanţat prin ISPA vizând construirea staţiei de epurare de pe dig, viceprimarul Stănel Necula a explicat că există o şansă ca proiectul să obţină o prelungire cu un an a termenelor de finalizare şi implementare. Unda de speranţă vine în contextul în care, la nivel central, s-a obţinut acordul Bruxelles-ului de prelungire a termenelor de finalizare-implementare a proiectelor finanţate prin ISPA, demarate însă după 2004 ca proceduri de adjudecare a contractelor de execuţie a lucrărilor. Practic, tocmai acest ultim tren speră municipalitatea să-l prindă, astfel încât să evite situaţia de a returna banii europeni investiţi până acum în proiect. "Proiectul nostru cu staţia de epurare este mai vechi de 2004, însă începerea efectivă a lucrărilor a fost în 2009 şi sperăm că ministrul secretar de stat Bogdan Drăgoi va reuşi să obţină încadrarea Brăilei în acest lot. De altfel, discuţia punctuală pentru proiectul local cu reprezentanţii de la Bruxelles ar urma să aibă loc spre finalul acestei luni, la Constanţa şi există şanse de reuşită", ne-a declarat Necula. De asemenea, sursa citată a explicat că în eventualitatea sumbră în care nu se va reuşi prelungirea termenului de finalizare/implementare este totuşi posibil ca până la finele anului echipa de constructori să se încadreze în termene. "Vestea bună este că FinansBank, cea care a emis scrisorile de garanţie pentru proiectele de la Brăila şi Galaţi, este dispusă să investească în continuare în cele două proiecte", a spus viceprimarul. În plus, sursa citată a punctat că autoritatea locală a convocat pentru această zi la discuţii executantul proiectului, consorţiul de firme turco-german «Sistem Yapi - Passavant», care să prezinte programul de lucru pentru următoarele luni, rezultatul negocierilor cu FinansBank precum şi o listă cu subantreprenori. "Memorandumul de finanţare spune că avem obligaţia să cheltuim cu prioritate banii europeni aduşi ca finanţare prin ISPA, ceea ce înseamnă că la restul de 16 milioane de euro rămaşi din grantul european, cu o rată lunară de 2 - 2,5 milioane euro de lucrări decontate, ne-am putea încadra în termen", s-a arătat optimist viceprimarul adăugând că în cazul în care antreprenorii nu se mişcă rapid există intenţia fermă a municipalităţii de a rezilia contractul, cu orice risc.
Reamintim că cei de la "Sistem Yapi - Passavant" au trecut deja de jumătatea contractului, însă nu au executat decât 13% din lucrări. Dacă staţia nu va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, municipalitatea brăileană ar putea fi pusă în situaţia de a rambursa toate fondurile europene alocate prin proiectul ISPA, până în acest moment.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.