Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tren de marfa, deraiat in gara Braila

Doua linii de cale ferata din gara Braila au fost blocate, in cursul zilei de ieri, dupa ce, in seara zilei de joi, cinci vagoane ale unui tren de marfa au deraiat. Marfarul, avind 29 de vagoane incarcate cu minereu de fier pentru combinatul Sidex se indrepta cu viteza catre Galati, cind, exact in gara Braila, s-a desfacut cupla de legatura a unuia dintre ultimele vagoane, iar acesta, impreuna cu urmatoarele patru, a deraiat. La fata locului se putea observa de fapt cum vagonul al cincilea din coada garniturii a intrat cu primul boghiu (cuplul de 4 roti) pe linia 2, iar cu ultimul boghiu pe linia 1, ceea ce a facut ca si celelalte 4 vagoane sa intre pe linia 1. Prin urmare, vagonul 5, aflat consecutiv pe ambele linii, a maturat tot ce se afla intre liniile 1 si 2, s-a rasturnat si s-a desprins de restul garniturii, distrugind o parte din linia de cale ferata, un stilp de inalta tensiune, precum si unul de semnalizare. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, dat fiind ca, in zona respectiva, nu se afla nici o persoana. Se pare ca problema a aparut de la macazul ce face conexiunea intre linia 1 si 2 inainte de intrarea in gara, macaz care s-a cuplat pe linia 1 in timp ce garnitura circula pe linia 2, ceea ce a facut ca, in mers, ultimele 5 vagoane sa-si schimbe brusc directia.

"S-au intocmit actele premergatoare pentru infractiunea de distrugere semnalizare"

Feroviarii au reparat intii instalatia electrica si s-au asigurat ca nu exista pericol de electrocutare. Intre timp, in statie, calatorii erau ingrijorati ca nu vor mai putea pleca din Braila. "Doamna, cind am vazut am intrebat pe aici, daca mai merg trenurile sau nu, dar nu mi-a spus nimeni ceva clar, ca sa stim si noi ce facem. Nu este normal. Ni s-a spus sa asteptam, nu stie nimeni nimic despre intirzieri, sint sau nu sint, mai merg trenurile prin gara asta, sau nu, ca vad ca liniile sint blocate?! Daca nu mai merge trenul, ar trebui sa puna o masina, un autobuz, ca oamenii sa poata pleca", spunea un calator enervat de incertitudinea in care plutea. Grijile oamenilor s-au dovedit a fi neintemeiate, dat fiind ca trenurile care au circulat prin statia Braila au fost deviate, pe liniile 3 si 4, au sosit si au plecat la timp.
Peste noapte, feroviarii au ridicat doar unul dintre vagoanele prabusite, degajind una dintre linii, insa aceasta a fost folosita doar de trenul cu macara, venit de la Galati, care a ajutat la ridicarea vagoanelor deraiate. Din cauza ploii torentiale, in jurul orei 3, lucrarile au fost oprite pina la ivirea zorilor, cind a inceput munca pentru ridicarea pe sine a celui de-al doilea vagon.
La ora prinzului, inca se mai lucra la asta. "Unul dintre vagoane a fost ridicat, a fost deplasata macaraua si calata in pozitie corespunzatoare pentru ridicarea celui de-al doilea, si dupa ce se va reusi acest lucru, vom trece la al treilea vagon. Dupa ce se ridica vagoanele si se retrage trenul macara, se va face o verificare a liniei, de la un capat la altul, si se deschide circulatiei trenurilor si linia doi din statie. Pentru cealalta linie, mai avem de lucru si cred ca va fi gata, pentru a se deschide circulatiei cel mai devreme miine (astazi-n.r.), poate dura si mai multe zile, vom vedea cum merg lucrarile de reparatii. Tin sa subliniez insa un lucru: in ciuda acestui accident, circulatia trenurilor prin statia Braila nu a fost in nici un fel afectata, deci calatorii nu au avut de suferit" ne-a declarat, ieri, Ionel Filimon, seful Regionalei CFR Galati, aflat la fata locului.
Politia TF a demarat o ancheta, iar cei gasiti vinovati de accident vor fi acuzati de distrugere. "Se pare ca ultimele cinci vagoane s-au desprins de la cupla de legatura cu celelalte 25 de vagoane. Din cercetarile efectuate pina in prezent, am stabilit pina acum ca, de fapt, cauza producerii acestei deraieri este tehnica: cumva, la un vagon, osiile au fost infrinate si au deraiat la intrarea pe macazul liniei 1, pe linia 2", ne-a explicat comisar Petrica Hahui, sef sector Politia TF. "Urmare a evenimentului feroviar care a avut loc in statia CFR Braila si avind in vedere distrugerile produse, s-au intocmit actele premergatoare pentru infractiunea de distrugere semnalizare, prevazuta de art 276 Cod Penal. De asemenea, mentionez ca in ultimii 20 ani nu a avut loc in Braila un eveniment de gravitatea acestuia", ne-a declarat ieri ag. sef. adj. Bogdan Voda, din cadrul Politiei TF Braila.
Potrivit primelor estimari, pagubele sint de citeva miliarde de lei.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii