A treia clădire de patrimoniu de pe Regala, reabilitată cu 680.000 de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A treia clădire de patrimoniu de pe Regala, reabilitată cu 680.000 de lei

• SUPAFLC a finalizat lucrările la imobilul de pe Strada Mihai Eminescu nr. 46, colţ cu Petru Maior, iar acum se efectuează recepţia lucrării  • ridicată în urmă cu un secol şi jumătate, clădirea are o suprafaţă construită de peste 800 mp • zilele trecute, în cadrul unei şedinţe CLM, un consilier local a afirmat că reparaţiile la ferestre s-ar fi făcut prost şi că plouă în interior • în replică, şeful SUPAFLC, Emilena Huiu, ne-a precizat că deficienţele constatate la una dintre ferestre au fost remediate

 

Bijuterie arhitectonică amplasată pe vechea Cale Regală, reabilitată de către municipalitate cu suma de 680.000 de lei. Este vorba de clădirea de patrimoniu amplasată pe Strada Mihai Eminescu nr. 46 colţ cu Petru Maior, a treia reabilitată anul acesta de către Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. Primul imobil reabilitat în 2020 a fost cel de pe Strada 1 Decembrie 1918 nr. 8, distrus de un incendiu în urmă cu doi ani, iar al doilea a fost cel al fostei Bănci “Brăila”, amplasată vis-a-vis de magazinul Winmarkt. În total, municipalitatea va investi anul acesta 2,3 milioane de lei în reabilitarea a şapte imobile amplasate în Centrul Vechi al Brăilei. Costul lucrărilor la imobilul de pe Strada Mihai Eminescu 46 a fost de 680.000 de lei (cu TVA). În afară de cele şapte imobile reabilitate în Centrul Vechi, anul acesta, va mai fi reabilitat fostul Liceu Forestier (Grupul Şcolar de Prelucrarea Lemnului “Constatin Brâncuşi”) de pe B-dul Independenţei nr. 65, valoarea contractului de execuţie fiind, în acest caz, de 1,7 milioane lei (fără TVA).

Referindu-se la lucrările de reparaţii efectuate la imobilele de pe Strada Mihai Eminescu, consilierul municipal Florica Lungu, de la PND, a afirmat, la şedinţa ordinară CLM din 30 iunie 2020, că “sunt semnale că firma care montează ferestrele le montează foarte prost şi plouă în imobilele unde s-au instalat aceste ferestre”, aspect pe care i l-a adus la cunoştinţă viceprimarului Alexandru Jantea. La acea dată, răspunzând interpelării, primarul Marian Dragomir a spus următoarele: “Da, dl. viceprimar Jantea mi-a spus şi mie de problemele semnalate de dumneavoastră. Este o lucrare care nu este terminată (la 30 iunie - n.r.) până în prezent. S-a transmis la SUPAFLC, deoarece dânşii urmăresc lucrarea, şi nu va fi semnat procesul verbal la terminarea construcţiei cu deficienţe, astfel încât să fie remediată orice problemă”.

Contactat ieri, directorul SUPAFLC, Emilena Huiu, ne-a confirmat existenţa unei probleme la una dintre ferestrele de la parter ale imobilului de pe Mihai Eminescu 46. Huiu a precizat, însă, că firma care a efectuat reabilitarea a remediat situaţia, iar acum nu mai sunt deficienţe din acest punct de vedere. Brăilenii mai cârcotaşi spun că nici finisajele faţadei nu ar fi chiar de calitate, unele dintre liniile exterioare nefiind trasate chiar aşa drept cum ar fi trebuit. Directorul Huiu ne-a declarat că, deocamdată, recepţia lucrărilor nu este finalizată, iar deficienţele constatate vor fi remediate.

Licitată în martie a.c., investiţia de pe Strada Mihai Eminescu nr. 46 a inclus următoarele lucrări: reparaţii parţiale învelitoare; înlocuit jgheaburi, burlane; reabilitare faţadă principală şi faţadă curte interioară; tencuieli calcan; înlocuit tâmplărie exterioară la faţa principală şi la curtea interioară; reparaţii instalaţii sanitare; vopsitorii ale faţadelor, feroneriei şi tâmplăriilor exterioare; reparaţii ale ornamentelor, faţadelor şi cornişei.  

“Imobilul face parte din Ansamblul «Str. Mihai Eminescu - Str. 1 Decembrie 1918», clasat ca ansamblu de arhitectură în Lista monumentelor istorice din România, cu codul BR-II-a-B-02096. De asemenea, acesta face parte integrantă din situl istoric urban «Centrul istoric al municipiului Brăila»“, ne-a precizat, zilele trecute, arhitectul şef al Brăilei, Corina Anghelescu.

Amplasat pe cea mai veche arteră a Brăilei, imobilul din Strada Mihai Eminescu nr. 46 are forma literei L şi este construit în anul 1880. Găzduieşte mai multe instituţii şi spaţii comerciale fiind, de asemenea, sediu ALDE. Corpul C1 al imobilului, format din S^P^1E, are o suprafaţă construită de 821,95 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 2.465,85 mp. Corpul C2 are o suprafaţă construită de 19,15 mp şi suprafaţa desfăşurată tot de 19,15 mp. Clădirea a fost devastată de un incendiu în anul 1998, motiv pentru care municipalitatea a efectuat o expertiză tehnică urmată de tronsonarea clădirii cu rosturi antiseismice. De asemenea, la acea dată, s-au introdus pereţi structurali suplimentari şi s-au refăcut planşeele. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro