Mergi la conţinutul principal

Trei zile de spectacole. Peste 500 de artişti pe scena Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare

* weekendul trecut, mii de brăileni au participat la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, desfăşurat pe Esplanada Dunării * 12 formaţii din şase ţări ale Europei, au evoluat anul acesta, pe scena Festivalului devenit tradiţie * col. (r.) Petrea Gogu, directorul Festivalului, a fost răsplătit cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Brăila, înmânat de însuşi primarul Marian Dragomir * evenimentul a fost organizat de Garnizoana Brăila, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, Consiliului Judeţean Brăila şi al Statului Major al Forţelor Terestre din România

 

 

 

Regal de muzică, dans şi voie bună la Brăila, prilejuit de cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare.

Trei seri la rând, mii de brăileni, în frunte cu mai-marii urbei şi ai Garnizoanei Brăila, au venit pe Faleza Dunării, la scena de pe Esplanadă, iar văzduhul încins al începutului de iulie a răsunat de aplauze şi strigăte de admiraţie pentru artiştii îmbrăcaţi în ţinute militare. Oraşul întreg a răsunat de "sunet de fanfară", în ciuda caniculei care le-a dat bătăi de cap brăilenilor. Nu mai puţin de 12 formaţii militare din şase ţări ale Europei (şapte dintre formaţii fiind din România) au evoluat pe scena festivalului devenit, de acum, tradiţie, la care s-au adăugat formaţii de dansuri populare, trupe de dans sportiv, interpreţi, membri ai unor asociaţii de promovare a trecutului istoric din Brăila, Galaţi şi Constanţa, majorete. În total, peste 500 de artişti au evoluat în cele trei zile de festival de la Brăila, graţie efortului depus de Garnizoana Brăila, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, Consiliului Judeţean Brăila şi al Statului Major al Forţelor Terestre din România. La eveniment au participat, printre alţii, primarul Municipiului, Marian Dragomir, viceprimarii Brăilei, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", col. Sorin Călin, comandantul Comenduirii Garnizoanei Brăila, mr. Aurelian Stegaru, precum şi col. (r.) Petrea Gogu, directorul Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare de la Brăila, care a fost răsplătit cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Brăila, înmânat de însuşi primarul Marian Dragomir.

Hotărâţi să le ofere brăilenilor "eleganţa, ritmul şi sensibilitatea muzicii de fanfară" atât de îndrăgită de tineri şi vârstnici depopotrivă, organizatorii Ediţiei a XV-a a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare s-au întrecut pe sine. Dacă, în prima zi a lui iulie, vineri, de la ora 17.00, formaţiile au susţinut microrecitaluri în mai multe zone ale oraşului (Brăila Mall, Caporal Muşat, Strada Mihai Eminescu şi zona Lidl Vidin), seara, de la 19.30, au oferit un Concert aniversar de zile mari pe Faleză, susţinut de Muzicile Reprezentative ale Bulgariei, Poloniei, Olandei, României şi Ungariei, preţ de două ore.

Sâmbătă, de la ora 19.00, participanţii la festival au evoluat în mult-aşteptata Paradă a Muzicilor Militare, desfăşurată pe Calea Călăraşilor, în faţa Palatului Administrativ, unde se aflau oficialităţile locale, comandanţii de mari unităţi, oaspeţi şi brăileni de toate vârstele, care i-au răsplătit pe militari cu aplauze. Căldura s-a mai domolit, astfel că, de la ora 20.00, mii de brăileni au ocupat băncile din faţa scenei de la Esplanadă. Una câte una, formaţiile participante la festival au sosit la Festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, iar primarul municipiului i-a salutat pe cei prezenţi. Au evoluat "Portuguese Army Fanfare", Portugalia, Muzica Reprezentativă a Forţelor Terestre Bulgare, "Fanfare of the Garde Grenadiers", Olanda, "The Military Band in Cracow", Polonia, Muzica Militară a Brigăzii 5 Infanterie din Ungaria, precum şi Muzica Militară a Statului Major al Forţelor Navale Române, de la Constanţa, Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă, Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie, Muzica Militară a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată şi Muzica Militară a Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", de la Brăila.

După intonarea Imnului de Stat al celor şase ţări participante, au urmat show-urile pregătite de membrii formaţiilor, secondaţi de artiştii care-i însoţeau. Brăilenii au putut urmări formaţii de dansuri populare, de dans sportiv şi majorete, iar spectacolul s-a prelungit, pe nesimţite, până către miezul nopţii.

Duminică, de la 10.30, au fost organizate concerte de promenadă în Parcul Monument, Grădina Publică, Parcul Caporal Muşat, Brăila Mall, pe fosta Cale Regală (Mihai Eminescu) şi în parcul de pe Calea Galaţi, vizavi de Biserica "Sf. Ioan".

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare de la Brăila, de anul acesta, a culminat cu show-urile formaţiilor participante şi Festivitatea de închidere desfăşurată duminică seară, pe Faleza Dunării. Şi-au dat concursul, de asemenea, Formaţia de dansuri populare "Pandelaşul", trupa de dans "Lil Motion", şcoala de dans sportiv "Valentina Dance", trupa de majorete "Pandora Junior" a Cercului Militar Brăila, precum şi ansamblul folcloric "Brăila". Un adevărat show l-au făcut talentaţii militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", sosiţi la Brăila special pentru acest eveniment memorabil, aceiaşi care au uimit juriul de la "Românii au Talent".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro