* luni s-a dat startul campaniei de luptă contra țânțarilor care, profitând de ploile din ultima vreme, se înmulțesc vertiginos * timp de trei zile, elicopterul folosit în delarvare a împrăștiat Vectobac WG - biocid avizat de Ministerul Sănătății - peste bălți, lacuri și canale de desecare * în total, vor fi cinci etape de dezinsecție, care vor costa SUPAGL, în total, 2.700.000 de lei * anul trecut, ploile și apele crescute ale Dunării, care s-au revărsat în bălțile de vis-a-vis de oraș, au generat adevărate invazii ale țânțarilor * fiind un tratament împotriva larvelor, în zonele umede unde se dezvoltă acestea, poate fi aplicat și în zilele ploioase fără să îi fie afectată eficiența
Începând de luni, 26 aprilie, la nivelul municipiului, s-a efectuat primul tratament avio (din elicopter) pentru combaterea și stârpirea larvelor de țânțari, acțiune organizată de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. Anul acesta, sunt programate cinci etape de dezinsecție, la care se vor adăuga alte etape intermediare, dacă biocidul nu le va veni de hac insectelor parazite, care transmit și boli. Lupta cu țânțarii și cu larvele lor va costa municipalitatea 2.700.000 de lei, din care 1.200.000 lei numai materialele (substanțele) folosite în dezinsecție.
"Prima etapă, desfășurată în perioada 26-28 aprilie, este o delarvare, tratament avio realizat din elicopter asupra zonelor care aparțin domeniului public al Municipiului Brăila. Se intervine cu Vectobac WG, biocid avizat de Ministerul Sănătății, care este prietenos cu mediul acvatic și cu natura. Substanța respectivă conține microorganisme care sunt ingerate de larvele țânțarilor, ucigându-le, fără a afecta mediul acvatic. Se dispersează deasupra bălților, lacurilor și canalelor din zona limitrofă a orașului", a precizat directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu. Fiind un tratament împotriva larvelor, în zonele umede unde se dezvoltă acestea, poate fi aplicat și în zilele ploioase fără să îi fie afectată eficiența.
Luni, elicopterul a împrăștiat biocid în zona Trecere bac Smârdan și ieșirea către municipiul Galați, iar marți s-a acționat în zona bălților situate peste Dunăre, vizavi de oraș. Miercuri, precizează directorul SUPAGL Brăila, elicopterul va împrăștia biocid în zona Chercea - Lacu Dulce.
Alimentarea elicopterului se face de undeva din zona Poligonului Vulpea. Acolo unde este posibil, angajații SUPAGL se deplasează cu cisterna și împrăștie biocid pe luciul apei (cum a fost cazul în zona Șoseaua-dig Brăila-Galați). Din păcate, însă, eforturile SUPAGL și ale municipalității sunt "sabotate" de roiurile de țânțari care pândesc de dincolo de oraș, unde se termină domeniul public al municipiului și unde paraziții înaripați se înmulțesc în voie, în lacuri și canale. Am fi naivi să credem că vor putea fi vreodată stârpiți cu desăvârșire.
"Acționăm cu toate mijloacele de care dispunem pe suprafața aferentă municipiului, dar țânțarii se înmulțesc și în Insula Mare a Brăilei, de exemplu. Trec apoi Dunărea și vin în oraș, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Brăila este înconjurată de bălți și de canale de irigații, mediul potrivit în care se înmulțesc țânțarii", ne-a spus directorul SUPAGL. După cum preciza însuși primarul Marian Dragomir pe pagina sa de Facebook, ploile și apele crescute ale Dunării, care s-au revărsat în bălțile de vis-a-vis de oraș, au generat, anul trecut, adevărate invazii ale țânțarilor.
Trebuie precizat faptul că, în afară de dezinsecție, SUPAGL Brăila se ocupă și de deratizare - stârpirea șobolanilor care mișună prin canale și care își fac veacul în vecinătatea ghenelor de gunoi.