Trei sferturi dintre profesori și părinți și peste jumătate dintre copii consideră necesară redeschiderea școlilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trei sferturi dintre profesori și părinți și peste jumătate dintre copii consideră necesară redeschiderea școlilor

* asta a reieșit în urma unui sondaj realizat de Organizația “Salvați Copii” * după reluare orelor “clasice”, marea majoritate a celor chestionați sunt de părere că trebuie recapitulată materia

 

Cei mai mulți dintre părinți (78,4%) și profesori  (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii, unde e nevoie de o regândire a programei școlare (80,9%) și de măsuri de educație remedială (43,7%). În ceea ce-i privește pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii școlilor, potrivit unui sondaj de opinie derulat de Organizația “Salvați Copiii” pe parcursul lunii decembrie.

În privința revenirii la școală, datele complete ale anchetei online relevă că 56,8% dintre elevi se pronunță în favoarea redeschiderii școlilor, în vreme ce  23,5% preferă menținerea formatului online. Opiniile părinților arată că 78,4% dintre consideră necesară redeschiderea școlilor, în vreme ce doar 12,7% spun că preferă ca școala să fie menținută online. Datele sunt asemănătoare și din perspectiva profesorilor, 73,1% dintre cadrele didactice considerând necesară revenirea în bănci. Doar 14,2% dintre profesori consideră că școala trebuie să rămână online, în timp ce restul se declară nehotărâți.

Cu privire la condițiile pe care școlile trebuie să le îndeplinească pentru ca redeschiderea să fie făcută în condiții de siguranță, cei mai mulți pun accentul pe existența materialelor igienico-sanitare, dar o condiție importantă este și evitarea aglomerației în spațiile limitrofe școlilor, după cum urmează: 83,5% dintre respondenți consideră că asigurarea condițiilor igienico-sanitare este o condiție necesară pentru deschiderea școlilor; 69,8% spun că e nevoie de asistență medicală în toate școlile; 59,3%  dintre cei intervievați vor să fie luate măsuri pentru evitarea aglomerației în jurul școlilor. Sondajul mai arată că peste 45,3% consideră că e necesară reducerea numărului de elevi din clase, iar 44,8% consideră că e nevoie de transport sigur către și dinspre școală.

“Odată reluată activitatea didactică în școli devine imperioasă recuperarea materiei și acoperirea decalajului educațional pentru copiii vulnerabili, care nu au avut o participare reală la educația online”, se precizează într-un comunicat transmis de “Salvați Copiii”.

La capitolul recuperarea materiei, 80,9% dintre cei chestionați consideră utilă revizuirea programei școlare, cu accent pe materia esențială. De asemenea, 43,7% spun că sunt necesare intervenții de sprijin pentru cei care nu au reușit să participe real la educația online, iar un procent mic - 10,2% - se pronunță pentru prelungirea duratei cursurilor în acest an școlar.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-30 decembrie, pe un eșantion neprobabilistic format din 8.193 de respondenți, dintre care 5.811 elevi, 1.734 părinți și 648 cadre didactice.

Organizația “Salvați Copiii” mai precizează în același comunicat de presă că anchetele sociologice derulate în 2020 au arătat dificultățile cu care se confruntă copiii și familiile lor. Un exemplu ar fi că 36% dintre familiile dezavantajate economic nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare, aproximativ 500.000 de copii fiind afectați în mod direct.

Datele organizației mai arată și că patru din zece cadre didactice, adică aproximativ 1 milion de învățători și profesori, au avut probleme în derularea cursurilor online, fie din cauza lipsei dotării corespunzătoare a școlii cu tehnica digitală necesară și o conexiune adecvată, fie pentru că nu dispun de materiale didactice adaptate mediului online.

Reamintim că Ministerul Educației a decis că școlile se pot redeschide din semestrul al doilea, adică din 8 februarie, însă totul depinde de evoluția pandemiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro