Unul din trei hectare cultivate în toamna anului trecut a fost afectat puternic de gerul din februarie. Aceasta este concluzia specialiştilor agricoli ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, după ce au verificat în teren starea culturilor înfiinţate în toamna anului trecut. Dezastrul lăsat în urmă de ger a putut fi transpus în cifre estimative începând din martie, după ce producătorii agricoli au reuşit să intre în câmp, odată cu topirea nămeţilor. Agricultorii au făcut raportări în acest sens către DADR Brăila, care apoi a trecut la verificarea în teren. Astfel, au fost înfiinţate comisii speciale la nivelul comunelor unde au fost semnalate probleme, iar la acest moment Direcţia Agricolă are centralizate situaţiile finale. "Din suprafaţa totală pe care în toamna anului trecut au fost înfiinţate culturi agricole, circa 126.300 ha, în urma evaluărilor în teren a reieşit că aproximativ 42.000 de hectare au fost calamitate. Pentru această suprafaţă, producătorii agricoli au primit îndrumarea de a întoarce cultura şi, astfel, urmează să înfiinţeze culturi de primăvară, în ideea de a recupera astfel măcar o parte din paguba suferită", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul executiv al DADR Brăila. În detaliu, cele mai mari suprafeţe afectate se înregistrează la rapiţă, unde din 25.317 ha cultivate, circa 19.000 ha, deci aproape 75%, au fost compromise. La grâu, de asemenea, sunt înregistrate suprafeţe mari calamitate - din totalul de 76.336 ha au fost afectate 10.303 ha -, în timp ce la orzoaica de toamnă, din totalul de 5.100 ha au scăpat din iarnă numai 1.400 ha. În ce priveşte orzul, din suprafaţa de 19.500 ha cultivată în toamnă, au fost afectate circa 9.000 ha.
Veştile din partea Ministerului Agriculturii în ce priveşte o eventuală despăgubire a producătorilor agricoli care au avut de suferit din cauza calamitării culturilor sunt oarecum îmbucurătoare, întrucât există aprobat un act normativ care îi vizează pe proprietarii de solarii şi sere. Aşadar, dacă vor fi despăgubiţi aceştia din urmă, este probabil ca aceeaşi "minune" să se întâmple şi producătorilor agricoli care au pierdut culturile de toamnă. "Aceste informaţii privind suprafeţele calamitate au fost centralizate la nivelul Direcţiei noastre, au fost verificate în teren şi le-am comunicat mai departe către Ministerul Agriculturii, care va stabili dacă şi în ce cuantum se vor acorda despăgubiri", ne-a declarat Cişmaş.
În altă ordine de idei, Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Brăila îi sfătuieşte pe fermieri să nu amâne depunerea cererilor de subvenţie pe suprafaţă la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), chiar dacă au probleme din cauza calamitării culturilor de toamnă. "Mesajul nostru este foarte clar: mergeţi şi depuneţi cererile pentru subvenţia la hectar, fără a anexa, deocamdată, la dosarul de subvenţie şi planul de culturi. Completarea o pot face fără probleme mai târziu, aşa cum am primit asigurări din partea APIA", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele APA Brăila.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.