In cel mult trei saptamini, focarul de la Zavoaia va fi stins
Intre timp, la Zavoaia, care ca si Dudestiul a mai trecut o data prin restrictiile carantinei, la sfirsitul anului trecut, si a fost redeclarata focar de gripa aviara in data de 3 martie, s-a finalizat a doua dezinfectie. Pentru 21 martie este programata cea de a treia, iar pentru 24 martie introducerea puilor santinela. In data de 3 aprilie veterinarii vor recolta probe de singe si vor verifica starea de sanatate a puilor santinela, vor efectua teste rapide si vor trimite probele la Bucuresti. Daca nu se vor inregistra incidente nedorite, in jurul datei la 6 aprilie sint sanse ca focarul de la Zavoaia sa fie stins.
Patru amenzi de cite 20 - 30 milioane de lei vechi
Desi noile focare aparute sint in realitate focare vechi in care s-a actionat limitat, mergindu-se pe instituirea carantinei partiale, la nivel de judet lupta impotriva gripei aviare continua. Dupa ce la inceputul lunii Comandamentul Antiepizootic Central a emis Decizia nr. 65/2006 care prevede masuri suplimentare de securitate si de limitare a transmiterii bolii, in data de 13 martie, in baza ei, prefectul judetului, Nicolae Mitroi, a emis doua Ordine, nr. 115 si 116. Prin aceste ordine au fost aprobate: planul de masuri pentru prevenirea si combaterea influentei aviare pe teritoriul judetului Braila si constituirea unor echipe mixte de control care au sarcina de a verifica modul de aplicare a acestor masuri.
Echipele au inceput sa functioneze in data de 14 martie si au acordat deja patru sanctiuni. Au fost amendati, cu cite 20 - 30 milioane de lei vechi, primarii comunelor Chiscani, Cazasu si Vadeni precum si un locuitor din Movila Miresii ale carui giste au fost depistate pe o balta din apropierea localitatii.
Dosar penal pentru primarul Toba
Totodata, ieri, Ministerul Agriculturii a emis un comunicat de presa prin care informeaza ca saptamina trecuta inspectorii veterinari au efectuat 2.864 de controale la nivelul intregii tari. Au fost amendati 22 de primari, 11 ferme de pasari, 518 gospodarii si 13 medici veterinari. Valoarea totala a amenzilor depaseste 270 milioane de lei. Si tot pentru a Impiedica raspindirea virusului gripei aviare, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane si Inspectoratul General al Politiei Romane au aplicat 1.189 de sanctiuni contraventionale si au Intocmit 4 dosare penale. Una din persoanele cercetate intr-un asemenea dosar este chiar Vasile Toba, primarul comunei brailene Ciresu, prima in care a fost depistat, la 24 noiembrie, virusul ucigas. El este cercetat penal, conform comunicatului, "pentru ca nu a luat masuri de Impiedicare a raspindirii virusului gripei aviare identificat la pasarile din gospodaria proprie".
Celelalte dosare au fost intocmite: doua in localitatea Cetate, judetul Dolj, unul privind pe Marinica Gheorghe, care a transportat 10 pasari din zona contaminata Intr-o alta localitate, iar celalalt pe Tudor Ionel, care a transportat cu caruta peste cimp, la soacra sa, intr-o alta localitate, 24 de pasari; si unul in judetul Calarasi cu doua persoane implicate, Decu Gheorghe si Bogdescu Florin din comuna Borcea, care au adus la domiciliile lor, In luna februarie, pasari contaminate cu virusul gripei aviare.
"Sint sigur ca lucrurile se vor lamuri"
"Nu stiu nimic, dar va spun sigur este o exagerare. Asta ar insemna sa se faca dosar penal la toti proprietarii curtilor in care a fost depistat virusul. Tin sa reamintesc ca eu am fost primul, si cred singurul, proprietar care s-a prezentat la DSV cu pasarile moarte in sac pentru analize. In loc sa interpreteze ca pe o atitudine civica, ei fac tot felul de speculatii. Eu inteleg ce vor sa faca, vor sa acopere gaurile lor cu dosarele noastre penale. Si stiu cum au lucrat, mi-au intrebat vecinii daca m-au vazut aducind acasa pasari vinate, dar suspiciunea de braconaj nu s-a confirmat. Sint sigur ca lucrurile se vor lamuri", a precizat Vasile Toba.