* Sara Josipa Van Elburg Pătraşcu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu”, a câştigat medalia de bronz, iar David Constantin, elev în clasa a VIII-a la ”Bălcescu” şi George Cătălin ştefănescu, elev în clasa a VI-a la şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu, au fost răsplătiţi cu menţiuni de onoare
Anul şcolar s-a încheiat cu premii pentru elevii brăileni şi la Olimpiada Naţională de Matematică! Vorbim despre trei distincţii obţinute de lotul de juniori, o medalie de bronz şi două menţiuni de onoare.
Medalia de bronz a fost câştigată de Sara Josipa Van Elburg Pătraşcu, elevăîn clasa a VII-a la Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu”. Sara este o ”adolescentă fenomen”, anul acesta participând la patru olimpiade naţionale: matematică, informatică, lingvistică (unde a obţinut o medalie de bronz) şi limba engleză. Evident că cele patru competiţii auînseamnat un efort foarte mare, mai ales că imediat după matematică Sara a concurat la olimpiada de engleză. Informatica şi lingvistica s-au desfăşurat online.
”Aş zice că cea mai grea a fost la informatică pentru că acolo mi s-a părut că am avut cel mai mult de învăţat şi repetat şi la informatică trebuie să îţi dai seama de tot. Dar cel mai mult mi-a plăcut la matematică pentru că au fost subiectele frumoase, dar şi pentru faptul că am fost la Iaşi, care e un oraş superb”, ne-a spus Sara.
Sara este o elevă de 10 şi la şcoală, iar în timpul liber îi place să asculte muzică, să se joace pe calculator şi să citească. Chiar dacă anul viitor va da examenul, adolescenta vrea să participeîn continuare la olimpiade, motiv pentru care va avea grijă să studieze şi pe parcursul vacanţei de vară.
”Dacă stai trei luni fără să faci nimic nu e foarte uşor să recuperezi. Trebuie să lucrezi măcar puţin din când în când pentru a te menţine”, ne-a mai spus aceasta.
Tot la această olimpiadă, o menţiune de onoare a fost obţinută de David Constantin, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu”. David este şi el un elev excelent, participând anul acesta şi la olimpiada de informatică. Însă adolescentul este deja un veteran al competiţiilor de excelenţă, de-a lungul gimnaziului fiind prezent la trei naţionale de matematică, două de informatică (medalie de bronz în clasa a VII) şi una la fizică (premiul III în clasa a VII-a). De asemenea, trebuie precizat că şi în clasa a VII-a David s-a calificat la informatică, însă competiţia a fost anulată din cauza pandemiei.
David este proaspăt elev de liceu, reuşind performanţa de a absolvi gimnaziul cu media 10. De asemenea, un rezultat foarte bun a obţinut şi la examenul de Evaluare Naţională, unde la proba de matematică a obţinut nota 10. Mai departe vrea să studieze la specializarea matematică-informatică, tot la Colegiul ”Bălcescu”.
”La liceu vreau să mă concentrez pe olimpiade, mai ales că premiile au o mai mare greutate. Şi vreau să am mai mult timp să îmi fac propriile proiecte pe partea de informatică”, ne-a spus David.
Deşi are un palmares bogat, David se descrie ca un adolescent normal, iar vara aceasta vrea să se axeze mai mult pe sport.
Tot o menţiune de onoare a obţinut şi George Cătălin Ştefănescu, elev în clasa a VI-a la şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, dovedind că buturuga mică răstoarnă carul mare. Cătălin s-a calificat pentru prima dată la faza naţională, însă acest lucru nu a fost o surpriză pentru nimeni dacă luăm în calcul că din clasele primare a fost o prezenţă constantă la zeci de concursuri judeţene şi naţionale de matematică. ”Abia aşteptam să apară ocazia de a participa la olimpiadă! Şi mi-a plăcut foarte mult! Am fost puţin emoţionat laînceput, dar subiectele nu au fost foarte grele. Mă aşteptam să obţin un rezultat bun şi m-am bucurat când am văzut nota”, ne-a spus David.
Acesta ne-a mărturisit că pasiunea pentru această discipină a venit de la tatăl său, profesor de matematică. David vrea însă să se axeze mai mult şi pe fizică. Iar vara aceasta vrea să se pregătească pentru olimpiadele de anul viitor.
Pe lângă şcoală, unde are numai 10, adolescentul este atras de jocurile pe calculator, de fotbal, dar şi de sportul minţii, participând şi la Olimpiada de şah.